Grčki parlament je, nakon niza oklijevanja, konačno usvojio zakon o suzbijanju diskriminacije. Točnije, u zakonu se navode djela koja potiču na mržnju ili nasilje na temelju rase, vjere, spolne orijentacije, a mogu biti kažnjiva zatvorskom kaznom do tri godine ili globom do 20.000 eura.

Zakon je usvojen nakon što je prošle godine simpatizer krajnje desne stranke, Zlatna zora, ubio mladog glazbenika Pavlosa Fissasa, poznatog antifašista. U novom zakonu, predviđene su kazne i za svakog tko usmeno, putem tiska, Interneta ili bilo kojeg drugog medija negira zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, holokaust ili nacističke zločine.

Grčka je bila na listi 13 zemalja EU-a (Belgija, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, irska, Mađarska, Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo)  koji nisu imale kaznene mjere za takva djela, objavila je Europska komisija, a prenijela AFP.

Pozitivan prvi korak

Iz organizacije SOS-rasizam tvrde da je usvajanje zakona pozitivan prvi korak, no problem ostaje "njegova primjena jer su grčke vlasti dosad nevoljko progonile počinitelje rasističkih djela“. Human Rights Watch upozorava da unatoč epidemiji nasilja na temelju rasizma u Ateni, nema još zakonskih mjera koje bi ohrabrile građane da samostalno denunciraju zločine iz mržnje.

Kazna za homofobni govor dodana je kasnije u zakon upravo zato jer su se homofobna djela intenzivirala posljednjih mjeseci u Grčkoj, tvrde udruge. Grčka je i dalje homofobna, nema civilnog partnerstva, a kao primjer navele su nedavni govor zastupnika Nove demokracije Tassosa Nerantzisa u kojem je asimilirao homoseksualnost i pedofiliju.

Grčka vlada bila je primorana pozabaviti se zakonom o suzbijanju diskriminacije, među ostalim, i zato što su  zastupnici Zlatne zore trenutno optuženi za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.