Sudeći prema rješenju kojim je Porezna uprava RH odbila Centru za ženske studije poreznu olakšicu jer se "zalaže za pravo na pobačaj", takvo je zalaganje protuustavno. Naime, u Poreznoj upravi zaključili su kako je to u suprotnosti s Ustavom RH i odredbom koja kaže da "svako ljudsko biće ima pravo na život".

Kako otkriva portal H-alter, u obrazloženju odbijenice stoji sljedeće:

"Uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe se ne može priznati, jer odgoj-obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj je u izravnoj vezi sa člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život. Treba spomenuti da je Europski sud pravde u sporu C-34/10 'Oliver Brüstle v Greenpeace e.V' definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj da ljudski život započinje oplodnjom.Također, člankom 5. Ustava RH je propisano da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom te je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Odluka s dalekosežnim posljedicama

Stoga bi priznavanje prava koje ne potiče odgoj-obrazovanje i kulturu koja promiče pobačaj – temeljenog na Zakonu o porezu na dohodak, a koje je u suprotnosti s Ustavom bilo direktno kršenje Ustava Republike Hrvatske. Zbog svega navedenog uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe Centru za ženske studije se ne može priznati."

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić u izjavi za H-alter ističe kako će ova odluka porezne uprave imati dalekosežne posljedice – ne samo za Centar, nego i za druge organizacije civilnog društva, posebice one koje se bave ljudskim pravima.

"Proglašavanje Centra za ženske studije ustanovom koja svojim radom krši Ustav RH zbog zalaganja za prava žena na pobačaj smatramo štetnim i opasnim zbog sadržaja obrazloženja, kojim se nezakonito prekoračuju ovlasti institucija donošenjem vrijednosnih sudova", kazala je.

Porezna uprava ocjenjuje ustavnost djelovanja nevladinih udruga

Dodaje i kako se aktivnosti Centra za ženske studije, koji sljedeće godine obilježava 20. obljetnicu kontinuiranog rada na promicanju izvaninstitucionalnog obrazovanja i kulture, a u čijim programima sudjeluju akademski građani i građanke te ga podržavaju građani i institucije RH ovim obrazloženjem obezvrjeđuju.

Borić tvrdi i kako su  na ovaj način podnositeljici porezne prijave uskraćena ljudska i ekonomska prava zajamčena Ustavom RH, kao i pravo na izbor: "Ovo obrazloženje ne bi smjelo biti prihvatljivo za sekularnu državu kakva je Republika Hrvatska, i za tijela državne vlasti koja je predstavljaju, i nadamo se da će institucije kojima smo se obratile reagirati u skladu sa svojim ovlastima."

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zatražila je o ovom skandalu očitovanje Ministarstva financija.

Porezna uprava, kao institucija koja se bavi financijama, uzela je sebi za pravo procjenjivati etičnost i ustavnost djelovanja nevladinih udruga.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.