Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je odbio ustavne tužbe pet saveznih država koje su tražile zabranu sklapanja istospolnih brakova. Zahvaljujući toj povijesnoj odluci, parovi u Indiani, Utahu, Oklahomi, Virginiji i Wisconsinu mogu početi sklapati brakove.

Kako javljaju strane agencije, ta bi se odluka ubrzo mogla primijeniti i na šest drugih država (Colorado, Kansas, Sjeverna i Južna Karolina, Zapadna Virginia i Wyoming), a to znači da bi istospolni brakovi mogli biti ozakonjeni u 30 saveznih američkih država te u Kolumbijskom distriktu.

Te su vijesti, očekivano, duboko razočarale protivnike bračne jednakosti koji su u borbu protiv gej brakova uložili niz godina i goleme količine novca. Tako je predsjednik organizacije National Organization for Marriage, Brian Brown, u svom priopćenju istaknuo kako su "iznenađeni i veoma razočarani".

"Ta je odluka pogrešna na mnogo razina. Ideja redefiniranja braka je protuzakonita. Brak je zajednica jedne žene i jednog muškarca, tako je bilo u čitavoj povijesti civilizacije i ostat će, bez obzira što kažu neimenovani suci", stoji, među ostalim, u izjavi.

Također je Amerikance pozvao da se "uključe u proces koji bi im omogućio da sami odluče što je brak" te apelirao na republikance da se angažiraju po pitanju ustavnih promjena. Najavio je kako njegova organizacija ovime nije poražena, već će se "kao nikad prije" nastaviti boriti "za instituciju koju je stvorio Bog".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.