Nakon što je Vrhovni sud SAD-u u početkom tjedna odbio tužbe pet saveznih država (Indiana, Utah, Oklahoma, Virginia, Wisconsin) koje su tražile zabranu sklapanja istospolnih brakova, javile su se organizacije koje se protive bračnoj jednakosti.

Na čelu pokreta je kršćanska konzervativna National Organization for Marriage koja je slijedom odluke pozvala birače da izaberu predstavnike koji će ustav SAD-a unijeti definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene. U tom apelu pozvali su na suradnju svoje stare saveznike, republikance.

No, kako izvještavaju strane agencije, odgovor američkih republikanaca bio je iznimno blag. A broj onih koji je Kongresu reagirao na odluku Vrhovnog suda može se izbrojati na prste jedne ruke. Tako je senator iz Texasa Ted Cruz, inače blizak ultrakonzervativnom pokretu Tea Party, poručio da će uložiti amandman koji bi saveznim država omogućilo da same odrede definiciju braka.

Sve se manje republikanaca protivi bračnoj jednakosti

No većina njegovih kolega ne dijeli više taj ratoborni stav. Tako je republikanski kandidat u državi Virginiji, Ed Gillespie, poručio da je, nakon odluke suda, bračna jednakost legalna. Brian Hume, analitičar za konzervativni program Fox News, također smatra da je bitka protiv bračne jednakosti završena. Radi se o bitnom zaokretu u mišljenju budući da su posljednjih godina američki republikanci bili snažna potpora organizacijama koje se zalažu za ukidanje bračne jednakosti.

Prema anketi koju su proveli CBS i New York Times 41 posto simpatizera republikanske stranke podržava bračnu jednakost, a četvorica senatora iz redova konzervativne stranke otvoreno se zalaže za bračnu jednakost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.