Estonija je postala prva bivša sovjetska republika koja je uvela civilno partnerstvo za istospolne parove. Novim zakonom moglo bi se urediti i pravo na posvajanje.

Zakon je  usvojen s 40 glasova za i 38 protiv, izvještava AFP,  a prije no što stupi na snagu bit će potrebno izmijeniti nekoliko zakona. Institut civilnog partnerstva otvoren je homoseksualnim i heteroseksualnim parovima i sličan je legislativi koja već postoji u 14 europskih zemalja.

Zakonski projekt, kako izvještavaju strani mediji, izazvao je brojne kontroverze u javnosti, a u zemlji koja broji 1,3 milijuna stanovnika se, prema anketama, dvije trećine ispitanika protive novom zakonu.

Prema novom zakonu, pravo na posvajanje postoji ako je jedan od partnera/ica biološki roditelj djeteta. "Sama činjenica da je ovaj zakon izglasan učinit će naše društvo tolerantnijim“, izjavio je aktivist iz udruge Rain Uusen.

Kao i svugdje u Europi, kampanju protiv zakona predvodila je Zaklada za zaštitu obitelji, koja uživa podršku sličnih organizacija u SAD-u i Katoličke crkve, a i argumenti su im bili standardni. Novim zakonom napadaju se, naime, "moralni temelji društva“.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.