Povodom obljetnice smrti velikog znanstvenika Nikole Tesle, udruga Flamingo je 7. siječnja simboličnom gestom postavljanja vijenca duginih boja u Teslinoj ulici u Zagrebu obilježila život i djelovanje, kako kažu, "jednog homoseksualnog genija koji je svojim radom zadužio čitavo čovječanstvo".

"Nikola Tesla rođen je u Smiljanu 1856. godine, a umro je u New Yorku prije točno 71 godinu, 7. siječnja 1943. Teslu se danas posve opravdano smatra jednim od najvažnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, s obzirom na njegova otkrića i izume u području elektrotehnike, od kojih je najpoznatija izmjenična struja koju i danas svi koristimo. O Teslinom ugledu svjedoči uostalom i kip na kraju zagrebačke Tesline ulice, dok se njegova izjava o ponosu srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom često citira.

No, ono što se u vezi s Teslom desetljećima skrivalo i o čemu se samo šaputalo, jest činjenica da je Nikola Tesla bio u svojem ljubavnom životu usmjeren na muškarce. Kao što se kroz stoljeća prešućivala homoseksualnost mnogih povijesnih velikana, od Aleksandra Velikog do Michelangela, tako je i Tesla žrtva te historijske homofobije, čiji je cilj doprinos lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans* i ostalih rodno i seksualno nekonformiranih napretku čovječanstva, učiniti nevidljivim", kažu u priopćenju iz udruge Flamingo, a javlja tportal.

Foto: House of Flamingo/Facebook

"Želimo obilježiti postojanje jednog homoseksualnog genija, koji je svojim radom zadužio sve ljude svijeta. Nema ništa sramotno ili nedolično u Teslinoj homoseksualnosti, kao ni činjenici da je volio nekoliko muškaraca tijekom svojeg života, o čemu jasno svjedoči nagrađivana biografska knjiga 'Tesla – izumitelj električnog doba' profesora povijesti i tehnologije na Sveučilištu Virginije, W. Bernarda Carlsona".

"Tesla nije bio samo izumitelj i fizičar, nego i veliki sanjar i idealist, koji se uvijek nadao da će njegovi izumi pomoći da se stvori jedan pravedniji svijet. Stoga je ovo polaganje vijenca prilika da se barem jednom simboličnom gestom pokuša ispraviti nepravda koja je učinjena Nikoli Tesli kao gej muškarcu, čije su se ljubavi dugo vremena zataškavale i pogrešno interpretirale. Neka vječno živi slobodna gej ljubav i neka vječno živi genij Nikole Tesle", poručili su iz udruge Flamingo.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam