Talijanski je prizivni sud prvi put zakonski priznao dijete rođeno u lezbijskoj obitelji, što je bio pravi izazov za zemlju koja ne priznaje istospolni brak.

Presuda suda iz Torina znači kako se rođenje djeteta, koje je začeto umjetnom oplodnjom i rođeno u Barceloni, treba upisati u službenu evidenciju grada u kojem par živi, javlja portal Pink News.

Ova će presuda omogućiti djetetu, rođenom 2011., dobivanje talijanskog državljanstva i omogućiti mu život u Italiji s majkom Talijankom, koja se razvela od supruge Španjolke. Zajedničko skrbništvo paru je već ranije dodijelio sud u Barceloni.

Iako je presuda donesena još u listopadu prošle godine, javno je objavljena tek ovog tjedna. Ujedno je i poništila presudu iz 2013. kojom se rođenje djeteta u gej obitelji nije priznavalo u Italiji.

Presuda se vodila "isključivo interesima djeteta koje su odgajale dvije žene koje španjolski zakon priznaje kao majke"'. Imena para i djeteta su izostavljena iz sudskih spisa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.