Čelnici britanske javne televizije Channel 4 morat će, ako ne žele ostati bez bonusa, ženama i pripadnicima etničkih manjina dati više vodećih pozicija u programu.

Novim je pravilnikom propisano kako petina zaposlenika treba biti crnačkog, azijskog ili porijekla neke druge etničke manjine, što je povećanje kvote raznolikosti za pet posto. Šefovi će također morati voditi računa o spolnoj orijentaciji kandidata za posao, jer se preporuča da šest umjesto dosadašnjih 2,4 posto zaposlenika dolazi iz LGBT zajednice.

Televizijskim direktorima koji neće ostvariti tražene ciljeve, a koji uključuju i povećanje broja zaposlenih glumaca i voditelja s invaliditetom, bit će srezani bonusi, javlja Independent.

Žene u sivoj zoni

Polovina od ukupnog broja voditeljskih pozicija u TV-emisijama mora pripasti ženama ako nisu zastupljene druge manjinske skupine, također je jedna od novih odluka. Ovime su se žene našle u svojevrsnoj "sivoj zoni" – nisu manjina, ali ne mogu biti sigurne kako su angažirane samo zbog profesionalnih sposobnosti. Ovi potezi samo slijede odluku koju je prošle godine najavio direktor televizije BBC Danny Cohen, rekavši: ''Više nećemo imati talk-show u kojem nema žena".

Njegova se izjava nije svidjela Dari O’Briain voditeljici humoristične emisije Mock The Week.

''Nevjerojatno je koliko je vremena utrošeno na rasprave o sudjelovanju žena u humorističnim emisijama za razliku od njihovog vođenja nekog političkog talk-showa poput recimo Question Time. Određeni broj žena se želi baviti komedijom, i takve ih treba posebno paziti i maziti, ali to neće promijeniti činjenicu kako se čitava hrpa muškaraca također želi time baviti" , rekla je O’Briain.

"Kvote odmažu upravo onima kojima bi trebale pomoći"

Prema novim pravilima, dramski i zabavni program moraju "odražavati iskustvo nedovoljno zastupljenih zajednica" u današnjoj Britaniji.

"'Bit će to mrlja na karijeri svakome tko ne ispuni zadane ciljeve"', izjavio je izvršni direktor televizije Channel 4 David Abraham u parlamentu prilikom izdavanja novog pravilnika za tu javnu televiziju, koji je odobrio britanski ministar kulture Ed Vaizey.

No, novinarka i radijska voditeljica Julia Harley-Brewer oštro se usprotivila novim potezima.

''Ideja o posebnim kvotama za žene, pripadnike etničkih manjina i gejeve u današnje doba je koliko smiješno, toliko i uvredljivo. Kvalitetni ljudi žele biti zaposleni zato što su dobri u onome što rade, ne zbog toga što su 'odgovarajuće' boje kože ili spola. Kvote zapravo odmažu upravo onima kojima bi trebale pomoći, jer svima će biti jasno kako sposobnost nije bio jedini kriterij zbog kojeg su dobili posao", izjavila je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.