Srbijanski mediji javljaju o skandalu koji potresa tamošnje vojne krugove – slučaj prisilnog umirovljenja prve srbijanske transrodne bojnice (majorice) Helene (M. V.) našao se na stolu povjerenice za ravnopravnost, a na listi tuženih zbog diskriminacije po osnovi rodnog identiteta nalaze se srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić, Ministarstvo obrane Republike Srbije i Vojska Srbije.

Pritužbu je početkom siječnja podnijela udruga građana "Egal" koja se bavi zaštitom transrodnih osoba. Tvrde da je ovom naredbom prekršen članak 21 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kojem temelju, a da je u ovom slučaju temelj diskriminacije rodni identitet, jer je nadležna Komisija utvrdila da je Helena zapravo M.V "s psihijatrijske strane sposobna za profesionalnu vojnu službu''.

Ministar će se ispričati?

U priopćenju navode kako je bojnica Helena provela dva desetljeća u profesionalnoj službi Vojske Srbije, sve dok ministar obrane nije naredio njezino umirovljenje 22. listopada 2014., jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja može naštetiti ugledu Vojske Srbije", piše Kurir.

"Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, netko u Ministarstvu obrane tvrdi da štetim ugledu vojske'', rekla je Helena povodom podnošenja pritužbe za diskriminaciju.

Srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić negira postojanje bilo kakve diskriminacije, jedino će se i osobno ispričati transrodnoj časnici, zbog – administrativne greške i ''krivo navedenog razloga u rješenju za mirovinu''.

Tvrdi kako je '' jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo, činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtijevale njegov prestanak", izjavio je ministar Gašić za agenciju Tanjug.

Privedena, nasilno hospitalizirana i otpuštena iz vojske

Ministrova isprika je napredak, ali pravda još nije ostvarena poručuju iz udruge "Egal", prenosi 24sata.rs.

U udruzi ostaju pri tvrdnji da je prekršen članak 21 Ustava Republike Srbije, kao i više odredbi Zakona o zabrani diskriminacije, te su uvjereni kako će Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti to i utvrditi. Otkrili su i kako je 2001. transrodna bojnica Helena udaljena s dužnosti zbog ''povrede javnog morala", kad joj je oduzet i čin. Prisilno umirovljena Helena sama je ispričala o tome što je sve prošla u Vojsci Srbije.

"Privedena sam, nasilno hospitalizirana i otpuštena iz vojske. Podnijela sam tužbu Vrhovnom vojnom sudu, a nakon sedam mjeseci je odlučeno u moju korist i vraćena sam u službu", rekla je Helena. Već iduće, 2002. godine, ta je transrodna časnica kažnjena u ponovljenom disciplinskom postupku VDS-a (Vojni disciplinski sud) zaustavljanjem u napredovanju u karijeri u trajanju od godinu dana. Na ovu se odluku nije žalila, zbog ''straha od gubitka odgovarajućeg položaja koji joj je odobren 2003.".

''Ministar tvrdi da se radi o rješenju, a zapravo je u pitanju naredba koju je sâm potpisao. Pravomoćna naredba ne smije sadržavati administrativne pogreške, odnosno "formulacije koje nisu zasnovane na stvarnim razlozima", navodi se u priopćenju udruge ''Egal''.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.