Prva britanska škola za mlade lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe trebala bi otvoriti svoja vrata u iduće tri godine u Manchesteru. Prema predviđanju stručnjaka u njoj će biti mjesta za 40 učenika iz čitavog područja koji će isključivo tamo pohađati nastavu, dok će za njih još 20 koji žele i dalje pohađati nastavu u sadašnjim školama, biti omogućeno pohađanje pola nastavnih sati.

"Radi se o spašavanju života. Usprkos postojećim zakonima koji deklarativno štite djecu od homofobičnog zlostavljanja, u stvarnosti se u školama to događa izuzetno često. Ti se mladi ljudi osjećaju izolirano i odbačeno, a u najgorem se slučaju odlučuju i na samoubojstvo", ispričala je za The Guardian Amelia Lee, direktorica dobrotvorne ustanove za mlade LGBT Youth North West koja stoji iza ovih planova.

U rujnu prošle godine 14-godišnja Elizabeth Lowe se objesila u parku, jer se bojala roditeljima reći da je lezbijka.

Nije cilj stvaranje enklave, već sigurnost mladih

"Lizzie je osjećala kako joj preostaje samo to da se ubije. Slična priča se ponovila s drugom djevojčicom u Boltonu. Nije nam cilj stvoriti malu, sigurnu enklavu udaljenu od stvarnog svijeta. O homoseksualnosti već sad educiramo 9000 učenika i tisuću učitelja", kaže Lee.

Škola će biti posebno osmišljena za LGBT mlade koji se sad teško snalaze u školama, ali će biti otvorena i za drugu djecu, uključujući i mlade skrbnike, mlade roditelje i one koji imaju problema s mentalnim zdravljem.

"To će biti prvenstveno ali ne isključivo LGBT škola", pojašnjava Lee.

Odjel za zajednice i lokalnu samoupravu bespovratno je dodijelio 63.000 funti za Studiju izvedivosti programa, koja se upravo provodi. Dobrotvorna ustanova je uključena i u raspravu koja se vodi u Gradskom vijeću Manchestera o tome na koji će način omogućiti alternativno obrazovanje za LGBT djecu iz tog područja. Inicijatori se nadaju kako će ta škola biti pionirski primjer i nadahnuće i za druga područja , ali malo je vjerojatno kako će biti klasično otvorenog tipa.

"Konzultacije će još dugo potrajati, no za razliku od redovnih škola koje djeluju odvojeno od lokalne vlasti, mi ćemo ponuditi jednu alternativnu obrazovnu uslugu, koja će biti umrežena s lokalnim savjetodavnim jedinicama za učenike, a nama će onda dolaziti oni za koje se pokaže kako ne mogu funkcionirati unutar svojih redovnih škola", kaže Lee.

Osnivač škole će biti država, a jednogodišnja će školarina iznositi 16.000 funti, što je uobičajeni iznos za specijalizirane škole. No, direktorica Lee tvrdi kako će se ranom intervencijom i podrškom koja će biti pružena toj djeci koja se bore s poteškoćama zbog svog identiteta uštedjeti oko 1,3 milijuna funti na drugim savjetničkim uslugama.

"Učiteljica me tjerala da se presvlačim s dečkima uz objašnjenje kako me oni ionako ne privlače"

"Ta će im škola pružiti pravu atmosferu podrške. Nastavni će plan biti posebno skrojen prema potrebi svakog djeteta, a uključivat će i programe poput osnaživanja njihovog samopouzdanja, te razvijanja funkcionalnih vještina kroz rad u kafiću naše dobrotvorne ustanove ili u vrtu u zajednici", otkriva Lee.

Djelatnicima LGBT Youth North Westa se tako za pomoć obratila i Ellie (ime je izmijenjeno zbog zaštite podataka), nakon što je jedan od kolega u školi svima otkrio da je lezbijka.

"U školi mi je bilo užasno. Učiteljica tjelesnog odgoja me tjerala da se presvlačim s dečkima uz objašnjenje kako me oni ionako ne privlače. To me toliko uzrujalo da sam prestala ići na satove tjelesnog, zbog čega sam upala u probleme", ispričala je Ellie.

Ona je na kraju sa 16 godina i promijenila školu.

"Čitavo sam vrijeme trpjela razne komentare, u učionicama i na hodnicima i nitko od nastavnika nije učinio ništa da mi pomogne", otkrila je Ellie.

Rob (ime također izmijenjeno zbog zaštite identiteta) je ispričao kako mu je školovanje zbog homofobičnog zlostavljanja bilo strašno. Poručio je kako bi učitelji morali podučavati o tome koliko je homofobija loša i na koji način utječe na živote LGBT osoba.

Učitelji/ce zakazuju u pomoći LGBT učenicima, ne bez posljedica

"Oni su ti koji nam moraju pomoći da se u školi osjećamo sigurnima. Trebaju podučavati druge učenike kako LGBT osobe žele biti baš poput svih drugih. No, to se ne događa i LGBT učenici redovito trpe zlostavljanje, koje se u školi ni sekunde ne bi toleriralo da je temeljeno na rasizmu ili seksizmu", smatra Rob.

Sue Saunders, predsjednica organizacije Schools Out UK, koja se već 40 godina zalaže za prava LGBT osoba u obrazovnom sustavu kaže kako je specijalizirana državna škola koja je fokusirana na potrebe gej djece prijelomni potez.

"Mi smo itekako svjesni kako su LGBT učenici u pojedinim školama prepušteni sami sebi, a upoznati smo i s visokim postocima pokušaja samoubojstva tih učenika. Stoga snažno podržavamo ovaj uzbudljiv i važan pothvat", izjavila je Saunders.

Glasnogovornica Gradskog vijeća Manchestera potvrdila je kako su u tijeku razgovori oko mogućnosti smještaja obrazovne ustanove za LGBT djecu.

"Podržali smo prijedlog za financiranjem kojim LGBT Youth NW planira proširiti svoj prostor i razviti djelovanje. U njihovim se razvojnim planovima nalazi i mogućnost pružanja dodatne obrazovne podrške mladim LGBT osobama. Obavili smo inicijalni razgovor na tu temu, ali zasad ne postoje planovi za otvaranjem LGBT škole u gradu", izjavila je glasnogovornica Gradskog vijeća Manchestera.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.