Uvodi li se u SAD-u na "mala vrata" diskriminacija LGBT osoba pod okriljem zakona koji omogućava svojevrsni priziv savjesti temeljem religijskog uvjerenja? Hoće li u Indiani uskoro privatni liječnici moći zbog "religijske slobode" odbiti liječiti LGBT osobe, a ugostitelji ih odbiti poslužiti?

Ne događa se često da prihvaćanje nekog državnog zakona u SAD-u koji potpiše i guverner preraste u nacionalnu političku oluju. No upravo se to zbiva kao posljedica novog zakona o religijskim slobodama iz Indiane na koji su reagirale brojne javne osobe koje su u njemu prepoznale mogućnost diskriminiranja LGBT osoba, prenosi National Journal.

Zakon o uspostavi religijskih sloboda (RFRA - The Religious Freedom Restoration Act) koji je potpisom prošlog tjedna ozakonio republikanski guverner Mike Pence, napisan je i donesen , pojašnjavaju njegovi zagovornici, kako bi se privatne osobe i poslovni subjekti zaštitili od djelovanja koja su suprotna njihovim osobnim religijskim vjerovanjima.

"Ta vrsta diskriminacije treba ostati u povijesnim knjigama"

Kritičari pak ističu kako će taj zakon omogućiti diskriminaciju prema LGBT osobama i svima koji se ne uklapaju u nečije religijske standarde. Guverner Connecticuta, demokrat Dan Mallo, jedan je od najglasnijih protivnika tog zakona, a odlučio je povući i konkretne poteze – potpisao je naredbu kojom se zabranjuju putovanja o trošku države u Indianu i druge države koje imaju sličan zakon, javlja Huffington Post.

"To je uznemirujuće, sramotno i potpuno diskriminatorno. Ta vrsta diskriminacije treba ostati u povijesnim knjigama, a ne da se ponovno pojavljuje u ovoj zemlji od jedne do druge države", tom je prigodom poručio guverner Connecticuta Malloy.

Iako zakon RFRA postoji i u drugim američkim državama, ovaj iz Indiane je suštinski drugačiji. Naime, dok ostali određuju odnos između osobe i državne vlasti, zakon iz Indiane ide korak dalje i uređuje odnose između samih građana, dviju privatnih osoba. To bi značilo kako se vlasnik privatnog biznisa može poslužiti tim zakonom kako bi opravdao diskriminaciju prema korisnicima njegovih usluga, a država ga u tome ne može spriječiti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.