Student Bruno K. oslobođen je optužbi za remećenje javnog reda i mira, a nije dokazano ni da je kao sudionik povorke Zagreb Pride 2011. svojim postupcima i nošenjem transparenta s natpisom "KaraMarko Keruma ili jebe lud ludoga" uznemiravao građane.

Za to ga je teretila Policijska uprava zagrebačka, i to zato što je "stvarao nemir, neraspoloženje i uznemirenost među prolazećim građanima", no sutkinja Katarina Jurišić u ponovljenom postupku na zagrebačkom Prekršajnom sudu mladića je oslobodila optužbi.

Uhićenje "po nalogu nadređenih", i to " iz preventivnih razloga"

Presudno je svakako bilo svjedočenje policajca Maria Meašića, koji je tog 18. lipnja 2011. radio na osiguranju povorke Zagreb Pridea. On je ispričao kako je uhitio Brunu K. po nalogu svojih nadređenih i to "pretpostavlja, iz preventivnih razloga", jer je naveo kako nitko od građana nije zatražio intervenciju te da mu se "nitko nije obraćao govoreći da mu to smeta ili da je to kod nekog izazvalo osjećaj nelagode". Upravo zato što nitko od građana nije tražio intervenciju policije, isti nisu niti predloženi kao svjedoci.

Podsjetimo, ministar policije u to vrijeme bio je upravo Tomislav Karamarko.

Za dotični je transparent Bruno K. izjavio kako je "možda bio malo vulgaran, ali u prvom redu satiričan i reflektirao se na neke prethodne događaje", te da je "mnoge ljude nasmijao, a neke je vjerojatno potaknuo na razmišljanje".

Politički pritisak na policijske službenike

Marko Jurčić, programski i PR koordinator udruženja Zagreb Pride, kaže kako su zadovoljni presudom u kojoj je sudionik desete Povorke ponosa Zagreb Pridea 2011, oslobođen krivnje za prekršaj koji uopće nije počinio.

"Naša je zadaća svim sudionicima i sudionicama Povorke ponosa omogućiti prostor izražavanja, bio tjelesno ili politički, i to na način da svojim djelovanjem ne ugrožavaju nikoga drugoga. To je apsolutni smisao postojanja Povorke ponosa i za tu slobodu se borimo od prvoga dana. Želimo se ovom prilikom stoga zahvaliti našim odvjetnicama a i sudioniku Povorke na višegodišnjoj upornosti u zajedničkoj borbi za bolju i slobodniju Hrvatsku", poručio je.

Dodaje kako je krajnje zabrinjavajuće da je očito vršen politički pritisak na policijske službenike da uhićuju građane koji mirno prosvjeduju i izražavaju svoje stavove samo zato što oni nekome ne sviđaju.

"To me sve podsjeća na režime koji zloupotrebljavaju represivni aparat protiv svojih građana", kazao je. Po pravomoćnosti presude Bruni će biti vraćen transparent, koji mu je prije četiri godine bio oduzet, naložio je sud.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Trevor 2015-04-14 23:52
"uhitio Brunu K. po nalogu svojih nadređenih" ... i sad valjda sud može procesuirati i objaviti imena "nadređenih", te da smo uređena država naplatiti odštetu gospodinu Bruni.
Ali naravno, kad to radi neko iz vlasti, konzekvenci nema. I na kraju bi gospodin Bruno trebo kakti bit sretan jer nije uspijelo karacu da ga smjesti u zatvor.
Koma od dezele, koma
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.