Francuski je sud odobrio da četiri lezbijke posvoje djecu koju su njihove supruge rodile putem medicinski potpomognute oplodnje u inozemstvu.

Iako je Francuska ozakonila istospolne brakove i posvajanje, samo je heteroseksualnim parovima dozvoljena medicinski potpomognuta oplodnja, prenosi LGBTQ Nation. Stoga su podržavatelji gej prava pozdravili ovu odluku koja omogućava toj djeci da imaju dvije zakonom priznate roditeljice.

Prizivni sud iz Versaillesa je prije godinu dana poništio odluku nižeg suda, koji je ocijenio kako je jedna od majki počinila prijevaru zbog toga što je medicinski potpomognutu oplodnju obavila u Belgiji. Najviši sud u Francuskoj je kasnije presudio kako činjenica da se oplodnja provela u inozemstvu "nije prepreka" tome da se lezbijkama omogući posvajanje djece njihovih partnerica, čak i ako je takav način roditeljstva zabranjen lezbijskim parovima u Francuskoj.

Odvjetnica Caroline Mecary ispričala je da su njezine klijentice bile u višegodišnjoj vezi kad su odlučile imati dijete. Kako im u Francuskoj nije bila dozvoljena medicinski potpomognuta oplodnja, odlučile su otići u Belgiju gdje se jedna od njih podvrgnula MPO-u.

Djevojčica im se rodila 2005. i kad je 2013. ozakonjena bračna jednakost, odmah su se vjenčale, nakon čega su zatražile od nižeg suda u Versaillesu odobrenje da supruga biološke majke može posvojiti dijete. Prema novom zakonu istospolnim je parovima dozvoljeno posvajanje samo ako su vjenčani.

Početkom tjedna je prizivni sud u gradu Aix-en-Provence na jugu Francuske objavio sličnu presudu u korist lezbijskog para koje su također dobile dijete postupkom umjetne oplodnje u inozemstvu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.