Obiteljski sud u Rimu odobrio je zahtjev lezbijskog para za istovremenim posvajanjem ćerki svake od partnerica što je ujedno prvi takav slučaj u Italiji, izvjestile su udruge za LGBT prava.

Usprkos kontroverzi u pozadini odluke o ukidanju mogućnosti posvajanja u zakonu kojim će se pravno urediti istospolne zajednice, dvije žene su uputile svoj zahtjev temeljem postojećih propisa prema kojima je pravo djeteta na "trajnu ljubav i skrb" najmjerodavnije pri donošenju odluke o odobravanju zahtjeva za posvajanjem, piše The Local.

"Svaka od ovih dviju djevojčica ima biološku roditeljicu i skrbnicu koje u potpunosti i ravnopravno dijele roditeljsku odgovornost", izjavio je odvjetnik para, Francesca Carato.

Obiteljski sud u Rimu odobrio je od 2014. najmanje 15 zahtjeva gej osoba za posvajanjem djece njihovih partnera. Međutim, talijanski pravni sustav otežava utvrđivanje tog principa kao pravila koje bi trebalo biti generalno odobreno prilikom ovakvih posvajanja.

Talijanski Senat je proteklog tjedna usvojio zakon o istospolnim civilnim zajednicama nakon što je vladajuća Demokratska stranka popustila pristiscima koalicijskih partnera te ukinula odredbu kojom bi se omogućilo posvajanje djece partnera/ice. Planira se poseban zakon kojim će se tražiti ista prava kakva imaju vjenčani parovi po pitanju posvajanja i za gej osobe, nevjenčane parove i samce/samice.

Podjele po pitanju posvajanja u Italiji posebno su naglašene ovog tjedna nakon što je najpoznatiji gej političar u zemlji, Nichi Vendola, objavio kako ima sina sa svojim partnerom iz Kanade zahvaljujući surogat majci iz Kalifornije.

Čelnik krajnje desničarske stranke Sjeverne lige, Matteo Salvini, optužio je Vendolu za "odvratnu sebičnost" , a vođa populističke stranke Five Star Movement, Beppe Grillo, izjavio je kako ga "plaši koncept iznajmljivanja maternice".

Kako sada stoje stvari, Vendola, iskusni ljevičar i bivši guverner južne talijanske regije Puglia, mogao bi posvojiti dijete u SAD-u. No, čak ako to i učini, u Italiji mu neće automatski priznati roditeljsko pravo jer je biološki otac njegov partner. Najviši sud je proteklog tjedna odbio zahtjev lezbijke za posvajanjem djeteta njezine partnerice usprkos tome što je takav zahtjev već odobren u SAD-u. Međutim, ta je presuda donesena temeljem proceduralnih razloga i stoga ne predstavlja presedan.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.