Norveška luteranska crkva u ponedjeljak je odobrila crkvena vjenčanja istospolnih parova, čime su okončane višegodišnje rasprave o tom pitanju.

Za taj prijedlog glasalo je ukupno 88 od 115 nazočnih članova na općoj sinodi, najvišem tijelu koje donosi odluke u Evangelističkoj luteranskoj crkvi u Norveškoj. 

Iako se odluka odnosi na cijelu crkvu, svaki pastor će imati pravo odbiti takav obred. Protivnici ove odluke, koji su bili u manjini, smatraju da Biblija definira brak kao zajednicu između muškarca i žene.

Norveška crkva poslala signal ostatku svijeta

"To je poruka norveškom društvu koja kaže da homoseksualci ne bi trebali biti tretirani drukčije, ali i signal upućen ostatku svijeta, prvenstveno drugim crkvama kako ljubav između dvije osobe istoga spola također treba biti priznata u vjerskoj areni", izjavio je za agenciju AFP Gard Realf Sandaker-Nilsen, čelnik liberalnog pokreta Apen Folkekirke (Otvorena crkva) koji je i sam homoseksualac.

Norveška protestantska crkva osnovana je nakon 1536. i oko 73 posto od 5,2 milijuna stanovnika izjašnjava se njezinim članovima. Posljednja sinoda održana je 2014. kada je taj prijedlog odbijen. Vjenčanja istostpolnih parova u crkvi dosad su omogućile samo Švedska i Danska.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.