Nakon vijesti da će Ladislav Ilčić, bivši saborski zastupnik i šef Hrasta, postati savjetnikom ministra vanjskih i europskih poslova, Davora Ive Stiera, i to za honorar od 10.000 kuna mjesečno, reagirale su udruga Kontra i Ženska mreža Hrvatske.

Stier je tu informaciju potvrdio za Media Servis, kazavši kako je Ilčić "angažiran u segmentu pitanja ljudskih prava i pripreme za uži kabinet".

Stoga su Kontra i Ženska mreža Hrvatske od premijera Andreja Plenkovića zatražile da to imenovanje spriječi, jer se, navode među ostalim, javno djelovanje Ladislava Ilčića svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda.

Izražavaju prosvjed i zabrinutost za ljudska prava u RH jer Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i migranata.

"Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom “rodnom ideologijom”. Godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje", stoji u dopisu.

Srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u RH

Javno djelovanje Ladislava Ilčića (inače glazbenika), kažu dalje iz Kontre i ŽMH, svodi se na napade na prava žena i manjina te dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda: "S obzirom na navedeno možemo samo zaključiti da imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika Vlade znači negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade".

Podsjećaju još jednom da Vlada ima obvezu štititi ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo.

"Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi. Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH. Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN 'Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena' (CEDAW, 1979.) te Rezolucije Vijeća Europe 1464 (2005) 'Žene i religija u Europi'", podsjećaju i završno poručuju:

"Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.