Nakon maratonske rasprave koja se rastegla sa srijede na rane jutarnje sate u četvrtak argentinski je Senat s 38 glasova protiv i 31 za, uz dva suzdržana i jednog odsutnog, odbacio prijedlog da pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće postane zakonit. Veliko je to razočaranje za pro-choice aktiviste u toj katoličkoj zemlji, domovini pape Franje koji, unatoč otvorenosti na mnogo polja, pobačaj i dalje uspoređuje s nacističkom eugenikom.

Na snazi, dakle, ostaje aktualni zakon prema kojem je pobačaj dopušten samo u slučaju silovanja ili kad je ugroženo zdravlje majke.

Ovo je, inače, bio šesti put da je prijedlog legalizacije pobačaja upućen Kongresu, a prvi da je prošao Predstavnički dom i našao se pred Domom senatora. U Predstavničkom je domu također prošao teškom mukom, sa 129 glasova za i 125 protiv, nakon 22 sata rasprave.

Zamah koji je prijedlog imao splasnuo je nakon što je senatorica oporbe Silvina García Larraburu povukla podršku, no nade su se ponovno rasplamsale kad mu je podršku dala bivša argentinska predsjednica Christina Fernández de Kirschner koja se ovim pitanjem nije bavila u svoja dva mandata.

Tijekom glasanja su podržavatelji/ce prava na izbor skandirali ispred Senata "Zakonski pobačaj u bolnicama!" Uslijedio je i val prosvjeda.

Poraz nije kraj borbe

Ipak, po svemu sudeći ovaj poraz nije kraj kampanja za legalizaciju pobačaja. Sam je Senat ostavio vrata otvorenima za modificirane prijedloge. Argentinski medij Clarin čak navodi kako predsjednik Mauricio Macri, inače protivnik pobačaja, želi zakonski dekriminalizirati pobačaj kako žene koje ga počine ne bi morale služiti zatvorske kazne.

Trenutačno onima koje se odluče na pobačaj prijeti kazna od četiri godine, zbog čega pomoć traže ilegalno, u nehigijenskim uvjetima, od nestručnih osoba. Liječnici koji im pomognu mogu dobiti do šest godina kazne.

Čak su i pro-life aktivisti svjesni da njihova pobjeda dolazi uz cijenu.

"Sretni smo što je prijedlog odbijen, no bit će nam velik izazov krenuti naprijed kao Argentincima", izjavljuje pastor Amilcar Matosiana referirajući se na duboku podijeljenost argentinskog društva oko pitanja abortusa. I susjedne južnoameričke države u posljednje vrijeme mijenjaju svoj stav prema pobačaju – Urugvaj ga je dekriminalizirao 2012., prošle je godine Čile počeo razmatrati njegovo ozakonjenje pod određenim uvjetima, a o njemu se počelo ozbiljno razgovarati i u Brazilu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.