Image

Kad hetero glumice igraju lezbijke ili biseksualke, obično se suočavaju s medijskim pitanjima o seksualnoj strani svojih uloga.

Ali mogli bismo pomisliti da se ozbiljni programi kao, primjerice, nagrađeni Fresh Air, koji vodi ultra-informirani Terry Gross, neće fokusirati na tako izazovne detalje. Dapače, u intervjuu s Jennifer Beals iz The L Worda, Gross je započeo obećavajuće, pitajući je o njezinom iskustvu igranja lika mulatkinje.

Nažalost, sljedeća dva pitanja vratila su se na već izlizani teritorij. Gross je prvo pitao Beals je li neugodnije snimati lezbijske nego heteroseksualne ljubavne scene, što je dovelo do banalnog nastavka: "Jeste li imali potrebu napraviti istraživanje, znate, o tome kako je biti lezbijka u ljubavnoj sceni?"

Bez obzira koliko je pametan program ili publikacija, intervjui s hetero glumicama koje igraju queer uloge neizostavno uključuju neku varijantu pitanja "Kako je to poljubiti ženu?" Gabrielle Christian, koja igra Spencer u South of Nowhere, nedavno nam je rekla kako osjeća "veliki pritisak da ne uvrijedi ljude" kad odgovora na ovakva pitanja, što može brzo dovesti do potencijalno problematičnog nastavka kao što je: "Jeste li bili nervozni? Je li to bilo različito od ljubljenja s muškarcem? Je li bilo neugodno? A teško? I još popularnije: Š"to je mislila vaša obitelj?"

Ali ono što je još uočljivije – osim učestalosti takvih pitanja – jest koliko su pozitivni odgovori. Na primjer, Julianne Moore, koja je poljubila lik koji igra Toni Colette u Satima, rekla je Barbari Walters: "Toni je tako lijepa i njezina koža je tako meka i mirisala je divno. Nije bilo nikakvih problema. Osjećaj je bio vrlo ugodan i ne prijeteći." Alanis Morissette, koja je nedavno poljubila kolegicu glumicu Roma Maffia u ulozi lezbijke u Nip/Tuck, rekla je za TV Guide, "Poljubac je bio tako prirodan; nije bilo ništa neugodno u tome."

čak se i Gabrielle Christian našla u takvom odgovoru kad je njezina kolegica Mandy Musgrave iz South of Nowhere koja igra Spencerinu djevojku Ashley, rekla za TV Guide, "Volim ljubiti Gabrielle… Ima te divne pune usne i predivna je djevojka."

Bilo da se radi o istini, političkoj korektnosti ili podilaženju lezbijskim obožavateljicama, hetero glumice gotovo uvijek kažu da nisu imale problema i da su uglavnom uživale snimajući lezbijske ljubavne scene. Za Christian, pozitivan odgovor odražava jednostavnu istinu da je ona ponosna na show i da iskreno uživa u razvoju veze s Musgrave u seriji. "S Mandy je divno jer ona trenutke koji bi mogli biti neugodni čini ugodnima", kaže Christian. "Fizički aspekt nam je zapravo pomogao da se mentalno povežemo i pomogao nam je izgraditi kemiju."

Pozitivan odgovor od glumica kao što je Christian može pomoći da lezbijska ljubav postane malo prihvatljivija domaćicama u ponešto konzervativnijim krajevima, pa ima li nešto loše u tome da se takva pitanja postavljaju? Problem ne mora biti u odgovorima, već u pitanjima koja se stalno postavljaju, koja su fokusirana na seks i mogu "potrošiti" važnije aspekte lezbijskih uloga tih glumica. Zapravo, medijski fokus na to što se događa na sceni u spavaćoj sobi simbolično je za teškoće koje TV serije i filmovi imaju kad pokušavaju prijeći granicu hoće-li-se-ili-neće poljubiti kako bi dublje istražili lezbijske teme, priče i odnose.

Christian je izjavila kako joj mainstream mediji često ne daju mogućnost da u detalje govori o odnosima koje ostvaruje njezin lik. "Kod gay medija, kad govorimo o Spencer i Ashley, to je malo detaljnije", rekla je. "Oni žele više detalja o odnosu. Mainstream mediji više se usredotočuju na frajere bez majica."

Mandana Jones, koja igra lezbijku cimericu Nikki Wade u seriji Bad Girls, rekla je da su britanski mainstream mediji bili nemilosrdni u potrazi za senzacionalističkom prikazu priče. "Uvijek nas pitaju –Kako je ljubiti ženu?- i takvu vrstu pitanja," rekla nam je. "Zapravo, mnogo je više takvih, no bilo kakvih inteligentnih pitanja koja se bave ovom serijom ili tematikom na ozbiljan način."

Elaine Kao, koja igra kći lezbijku Julie Wong u Red Doors rekla nam je da iako većina kritičara nije pravila probleme oko lezbijskog odnosa u filmu, nju su pitali da li joj je bilo teško ljubiti glumicu Miu Riverton. Bez iznenađenja, Kao je odgovorila da uopće nije bilo teško, ali da nije uvjerena kako je njezin odgovor zaista bitan obožavateljima. "Mislim da je većina ljudi prešla fizičku granicu prikazivanja lika", rekla je Kao. "Bar se nadam da smo se maknuli od toga."

Bez obzira je li se javnost odmakla od od te teme ili ne, čini se da to medijima nije uspjelo: zapravo, doima se kao da je na ovu temu uspostavljen zadani skup odgovora. Kad ih se pita kako je ljubiti se s drugom ženom, glumice moraju odgovoriti nešto kao, "Bilo je sjajno!". Kad ih se pita što o tome misli njihova obitelj, glumice ubace neku varijantu odgovora, "Bilo im je drago." Volite li više glumiti s muškarcem? One neodlučnim glasom odgovaraju "da". Je li bilo teško snimati lezbijske scene? Točan odgovor: "Ne".

Kako bismo otkrili što se događa s glumicama koje se ne drže reda, pogledajmo drugu glumicu u Bad Girls, Simone Lahbib. Umjesto da stalno priča o tome kako je bilo poljubiti Jonesovu, Lahbib se ponekad šalila s tim iskustvom dok je otvoreno govorila o svojoj ljubavi prema svom budućem mužu. Također je spomenula kako je smeta invazija na njezinu privatnost od strane lezbijki obožavateljica i naglasila je da jednom članu njezine obitelji nije bilo ugodno gledati lezbijske ljubavne scene.

Niti jedna od ovih primjedbi ne čini Lahbib homofobnom, naročito ako uzmemo u obzir da ona često ističe kako je ponosna što je dio te serije i lezbijskih odnosa koje prikazuje. Ali britanski je tisak povezao njezine komentare i neprestano ponavljao priču o "lezbijskim obožavateljicama", učinkovito mijenjajući imidž liberalne glumice. Nakon članaka i članaka, Lahbib je postala homofobna glumica koja se boji svojih lezbijskih obožavateljica i protiv svoje volje je upletena u prost, sramotan show gdje su je prisilili na skandalozno "natezanje" s njezinom glumačkom kolegicom.

Ali Lahbib, koja sada igra u drugoj drami, Wire and Blood, nasmijala se na ideju da je "označena" zbog igranja lezbijke. Za nju je mnogo gora vrsta "označavanja" došla od strane medija koji su kreirali sliku koje se ona i nakon pet godina pokušava osloboditi. Rekla nam je da je zapanjena kad vidi što je tisak napravio njezinom imidžu, pogotovo jer je to povrijedilo lezbijsku zajednicu koju je ona pokušala predstavljati. "Kako sam mogla igrati Helen i tu intenzivnu ljubavnu priču ako sam homofobna?", pitala se ona. "To je jebeno glupo!"

čini se da je lekcija za hetero glumice koje prihvaćaju uloge lezbijki da u svakom intervjuu moraju biti spremne na pitanja i odgovore, biti sigurne da će nepogrešivo točno odgovarati o iskustvu vezanom iz igranje lezbijskih uloga. Uz malo sreće, također će ih pitati smislena pitanja o nečem drugom osim ljubljenja druge žene ili snimanja istospolnih ljubavnih scena.

Ah da, a što je još bilo s Jenniter Beals? One je izjavila – kao i u drugim intervjuima – da je morala istraživati kako da igra direktoricu muzeja, a ne kako da prikaže lezbijku. Rekla je Grossu, "Smatrala sam da znam kako voljeti nekoga i kako volim da me vole, pa mislim da je to bilo sasvim dovoljno informacija."

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.