Image

U klubu Booksa izloženi su uvredljivi citati koje su poznati izgovorili o ženama. Riječ je o projektu studentice Ive Kovač koja je mizogine poruke izvlačila i iz stručne literature.

Studentica Iva Kovač odlučila je s javnosti podijeliti stotine uvredljivih i neumjesnih izjava o ženama na koje je nailazila u stručnoj literaturi, romanima i esejima poznatih. 

Najviše "ženomrzaca" uspjela je pronaći među nepopravljivim romantičarima, a na ovu je ideju došla nakon što je u stručnoj literaturi koju koristi za studij likovne umjetnosti pronašla skrivene poruke o tome kako žene ne mogu biti umjetnice.

Kada je krenula dalje istraživati, naišla je na još tisuće izjava koje loše govore o ženama, koliko iz usta poznatih filozofa i književnika, toliko i iz usta samih pripadnica ženskog spola.

"U tome je vjerojatno najveći predvodnik bio Schopenhauer, a slijedio ga je i Friedrich Nietzsche, kao i cijeli romantičarski pokret. Iščitavajući takve poruke u raznim tekstovima, osjetila sam se i osobno pogođenom, pa sam odlučila progovoriti kako bih sa sebe skinula teret. Posebno me ljutila činjenica što sam u stručnoj literaturi za studij slikarstva naletjela na skrivene poruke kako žena ne može biti umjetnica, iako bi nas upravo te knjige trebale podučiti kako da postanemo umjetnice", rekla je Iva za Jutarnji list.

Njezina potraga za seksističkim citatima dalje se nastavila na internetu, a slične je izjave pronašla među dosta suvremenika, često manekenki, poznatih glumica i pjevača. Iako su reakcije na izložbu uglavnom bile pozitivne, Iva je svjesna da svojom izložbom neće promijeniti svijet niti odnos prema ženi.

The catalogues from the most reputable and popular retailers are placed on our site http://all-rebates.com/ with the information aim.

Citati:

Žena je muškarcu ono što on iz nje učini.
Honore de Balzac

Žene naviknute da misle su žene na koje se obično ne misli.
Bernard Shaw

Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerojatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu.
Nikola Tesla

Više vrijedi biti muškarac jedan dan nego žena deset dana.
Kurdska poslovica

Orah, magarac i žena povezani su sličnim zakonom. To troje ne čini ništa dobro ako izostanu batine.
Latinska poslovica

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.