ellenPrestižni američki financijski news-magazin Forbes proglasio je lezbijsku ikonu Ellen DeGeneres jednom od deset najmoćnijih žena svijeta.

To je ujedno i prvi put da je neka deklarirana lezbijka uvrštena u Forbesovu listu 100 najmoćnijih žena svijeta. Biti na Forbesovoj tradicionalnoj godišnjoj listi najmoćnijih desetljećima je već pitanje prestiža i tu laskavu titulu rado ističu svi oni koji su je ikad zaslužili, bilo da je riječ o ženama ili muškarcima.
Ellen DeGeneres tako se našla u društvu s prvom damom SAD-a Michelle Obama, koja je proglašena najmoćnijom ženom svijeta i tako nakon četverogodišnje nedodirljivosti s prvog mjesta skinula njemačku premijerku Angelu Merkel koja je ove godine dospjela tek do četvrtog mjesta. Michelle Obama osvojila je Forbesovu titulu jer je ured prve američke dame učinila zaista svojim i mnogo više se uključila u politiku nego njezina prethodnica Laura Bush te je nazivaju Jackie Kennedy s harvardskom diplomom.

 

Druga najmoćnija žena svijeta je predsjednica uprave kompanije Kraft Foods Irene Rosenfeld, koja upravlja s gotovo 50 milijardi dolara i koju je i financijski časopis Fortune svrstao na drugo mjesto svoje liste najmoćnijih. Časopis Fortune, za razliku od Forbesa, svoju listu ograničava samo na žene iz svijeta biznisa.

Treća najmoćnija žena svijeta po Forbesu je voditeljica Oprah Winfrey, peta je Hillary Clinton, a šesta šefica kompanije Pepsi Indra Nooyi kojoj je Fortune pak dodijelio titulu najmoćnije žene svijeta.

Sedma na Forbesovoj listi je pop zvijezda Lady Gaga, na osmom je jedina žena u prvih deset izvan SAD-a, Australka Gail Kelly, čelnica australske bankarske korporacije Westpac.

Na devetom mjestu skrasila se pjevačica Beyonce Knowles, a listu deset najmoćnijih zaključuje Ellen DeGeneres.

Forbes je ove godine promijenio način rangiranja najmoćnijih žena svijeta, stavivši bogatstvo i moć u drugi plan, a kao glavni kriterij postavio je njihov kreativan utjecaj.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.