gaydar

Nizozemski znanstvenici utvrdili su kako 'gaydar' o kojemu lezbijke i gejevi često govore doista postoji.

U sklopu istraživanja kognitivne percepcije, četrdeset i dvoje sudionika oba spola zamolili su da gledaju u četverokutne i pravokutne oblike od kojih je svaki bio ispunjen manjim, istim takvim oblicima. Prošlo istraživanje pokazalo je da ljudi obično uočavaju veće slike prije manjih, pa ako su unutarnji oblici različiti, mozak se može prevariti i pomisliti da je onaj unutrašnji veći. U studiji koja je objavljena u časopisu Frontiers in Cognition, heteroseksualci su odgovarali brže, no uz manji postotak točnosti. Lezbijke i gejevi dali su više točnih odgovora, što navodi na zaključak da bolje primjećuju detalje, ali i bolje percipiraju veću sliku.

 

Temeljem toga znanstvenici su zaključili da bi teorija o 'gaydaru' mogla biti istinita jer oni koji ga imaju mogu kod neznanaca prepoznati znakove određene seksualne orijentacije.

Znanstvenica Lorenza Colzato s nizozemskog Sveučilišta Leiden kaže kako je to prvi znanstveni dokaz da 'gaydar' postoji.
'Tako izoštrena percepcija lezbijkama i gejevima omogućava brže prepoznavanje drugih gej osoba, a mislimo da je to zato što su oni daleko analitičniji.'

Zanimljivo je da su razlike u prepoznavanju detalja već ranije primijećene kod religijskih skupina. Naime, talijanski rimokatolici i izraelski ortodoksni židovi uočavali su manje detalja od osoba koje se ne deklariraju kao vjernici.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.