TVTelevizijska jesen donosi više biseksualnih i lezbijskih likova nego ikad. Što se promijenilo da su lezbijke napokon odlučili izvući iz ormara? Čini se kako su mjerenja gledanosti najviše pridonijela takvoj odluci jer tijekom studenoga, siječnja i svibnja u borbi za rezultate mnoge su serije posegnule za asom u rukavu – istospolnom ženskom ljubavlju.
O.C., Seks i grad, 90210, One Tree Hill, Friends. Negdje su otišli malo dalje i zadržali radnju nešto dulje (Buffy the Vampire Slayer, QAF), no uglavnom su to bili kratki izleti u biseksualne vode glavnih ženskih likova koje su nakon polovice epizode izgubile znatiželju iznenadno kako je i nastala.

Danas, u post L Word eri, kad imamo priliku vidjeti da se sve više priča o temi koja nam je bliska, kritiziramo i ono što nam se nudi. S pravom. Jer slike koje nam nude "pune su stereotipa".

Lip Service je najnoviji primjer – "nije dovoljno dobro, realno, zanimljivo, seksualno, intimno... likovi su prezgodni, radnja je sirova, sramotno neuvjerljivo".

No, ako se samo vratimo nekoliko godina unatrag... Spominjalo nas se u Seksu i gradu u kontekstu toga kako se žene odlično ljube, ali penetracija penisom je nezamjenjiva.
Queer as Folk nas je predstavio kao pomalo agresivne, s izvjesnom averzijom prema muškarcima i bez grudnjaka jer nam se život svodi na dojenje vlastite ili posvojene djece, a patimo i od "lezbijske smrti u krevetu". U Will i Grace smo bile neurotične, neugledne i nerafinirane u flanelskim košuljama koje kombiniramo s flanelskim košuljama...

Kad uzmemo u obzir da je sve krenulo od razmišljanja nekolicine scenarista što bi bilo toliko šokantno da zamijeni vjenčanja, sprovode, otmice, ubojstva, izdaje, probleme s drogom, alkoholom, prirodne katastrofe i ostale trikove koje su inače koristili u vrijeme prije spomenutog studenog, siječnja i svibnja i zaključili da su to lezbijke, onda se imamo čemu veseliti, zar ne?

Nastavljamo pratiti Thirteen (Oliviu Wilde) u seriji House, Callie Torres (Sara Ramirez) u Uvodu u anatomiju, Angelu Montenegro (Michaela Conlin) u Kostima, cure iz The Real L Worda na Showtimeu i Lip Service koja se prikazuje na kanalu BBC3.

Mali korak za scenariste, veliki za lezbijsku vidljivost. Zato daljinski u ruke, čips na stol i sve zajedno uživajmo u vrućoj lezbijskoj tv jeseni!

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.