skinKako su žene postajale sve snažnija sila u glazbenoj industriji, bilo je samo pitanje vremena kad će lezbijke i biseksualke zauzeti svoje mjesto u vrlo heteroseksualnom glazbenom svijetu koji predvode muškarci. Listu koju vam donosimo sačinjavaju žene koje su dokazale svoju moć i utjecaj ne samo nekolicini gej fanova, već cijelome svijetu. One su uspješne glazbenice i ne stide se svoje seksualnosti.
Žene o kojima ćete moći čitati svakog tjedna našle su se na ovoj listi prema kriteriju osvojenih nagrada, pozicijama na glazbenim ljestvicama, utjecaju i prihvaćenosti od strane slušatelja te, naravno, zbog svoje otvorene seksualnosti i borbe za prava seksualnih manjina putem glazbe.

Odavanjem počasti ovim ženama, vjerujemo da će ovaj pregled u vama potaknuti dodatnu inspiraciju, emocije i razmišljanje na koje su nas one odavno 'natjerale' svojim tekstovima i nastupima. Krenimo s odbrojavanjem.

50 Chely Wright


Na samom početku svoje karijere, 1995. godine, Chely je proglašena najboljom vokalisticom u izboru Akademije country glazbe. Otad je imala 15 singlova na country ljestvicama, uključujući hitove "Shut Up and Drive" i "Single White Female". Kad je ove godine 'izišla iz ormara', postala je prva country pjevačica koja je javno rekla da je lezbijka, unatoč tome što se proslavila kao heteroseksualna country pjevačica. Njezin novi singl "Broken" neko se vrijeme nalazio na prvom mjestu glazbene ljestvice Country Music Indie Charts. Tijekom svoje karijere osvojila je nekoliko nagrada, među kojima su Country Weekly Awards, Country Music Television i International Bluegrass Music Association.

49 Gretchen Phillips

Pjevačica iz Austina u Teksasu bila je članica nekoliko bendova, a najznačajniji je Two Nice Girls koji je lansirao hit "I Spent My Last $10 (on Birth Control and Beer)". Bend je 1991. osvojio nagradu GLAAD-a za deklarirani gej bend. Nakon njihova raspada, Gretchen je nastavila solo karijeru i snimila nekoliko albuma. Godine 2001. uvrštena je u Austin Chronicle's Music Hall of Fame.

48 Skin

Biseksualna frontmenica engleskog benda Skunk Anansie bila je sudionica Britpop pokreta u devedesetima. Bend je 2004. godine proglašen jednim od najuspješnijih pojava u britanskoj glazbi za razdoblje od 1952. do 2003., u izboru Guinness Book of British Hit Singles & Albums. Njihovih je pet albuma dospjelo na Billboardovu ljestvicu 100 najboljih albuma i svi su ostvarili svjetsku popularnost.

47 Judy Dlugacz
judy_dlugacz

Prije nego što se priključila putničkoj agenciji za lezbijke Olivia Cruises, Judy je pomogla u osnivanju prve ženske glazbene kuće Olivia Records, koja je izdala glazbu Cris Williamson, Meg Christian, Terese Trull i Linde Tillery. Judy je organizirala koncerte i glazbene događaje za žene diljem SAD-a i omogućila izdavanje oko 40 albuma brojnih pjevačica, među kojima se neke identificiraju kao lezbijke.

46 Patricia Barber

Outana jazz/blues vokalistica izdala je 10 albuma tijekom svoje karijere i nagrađena je kao jedna od najboljih vokalistica suvremenog jazza. Patricijina izdavačka kuća je 2007. godine izdala njezinu bogatu kolekciju naziva "The Premonition Years: 1994-2002".

(Foto: flickr, afterellen.com)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.