Patricia CornwellPop-kultura sve se više otvara gej populaciji. Mediji su prepuni gej muškaraca koji svoje 'predstavnike' imaju u humorističnim serijama poput "Modern Family" ili "Will & Grace". Kao što je njihova vidljivost važna, ništa manje bitna nije vidljivost lezbijki i biseksualki. One su ipak manje zastupljene u medijima, a kad se o njima govori obično je to u kontekstu eksperimentiranja s cimericom ili kolegicom s fakulteta.

TV serije potpomažu vidljvost
Stvari se, moramo priznati, bitno mijenjaju i to u korist lezbijske vidljivosti. Sve je veća gledanost TV uspješnica kao što su "Glee", "Grey's Anatomy", "Skins", "Pretty LIttle Liars", "Coronation Street" i nagrađenih filmova "Black Swan" i "The Kids Are All Right". Producenti i scenaristi izlaze iz stereotipnih kutija i kreiraju likove koji svojim izgledom i ponašanjem ne odskaču od tipičnih žena.

Uvriježeno je mišljenje većine ljudi da su lezbijke "muškobanjaste, agresivne, depresivne i zavidne" u odnosu na tipičnu (također stereotipnu) heteroseksualnu ženu koja je, pak, elegantna, graciozna, dobra majka i supruga te stoji uza svog muškarca. Biseksualke su, s druge strane, potpuno nevidljive i mnogi smatraju da su samo "zbunjene i neodlučne".

Lezbijski i biseksualni likovi iz gore navedenih serija (Callie & Arizona, Brittany & Santana, Naomi & Emily) dokazuju upravo suprotno. Njihovom pojavom u svakoj epizodi i fokusom scenarista na svakodnevne živote likova ovi medijski projekti pridobili su veći broj obožavatelja, a gledanost serija raste iz dana u dan.

Ako su lezbijkama i biseksualkama toliko važni virtualni likovi koji predstavljaju našu zajednicu, koliko su nam tek značajne stvarne deklarirane lezbijke i biseksualke?

Ellen pokrenula revoluciju
Otkako se 1997. outala najpopularnija lezbijka današnjice Ellen DeGeneres, stvari 'na sceni' bitno su se promijenile. Broj slavnih glumica, pjevačica, novinarki, političarki, sportašica itd. koje su javnosti obznanile da su lezbijke ili biseksualke povećavao se iz dana u dan, a pozitivan trend se nastavlja i danas.

Lezbijski portal AfterEllen proveo je mini istraživanje među svojim čitateljicama. Anketno pitanje bilo je: "Koja je vaša najdraža deklarirana lezbijka/biseksualka?", a na temelju odgovora sastavljen je popis lezbijkama i biseksualkama najomiljenijih deklariranih javnosti poznatih lezbijki/biseksualki. One dolaze iz različitih područja pop kulture i sporta.

Na popisu se našlo 50 žena koje su outane već godinama, kao i one koje su tek nedavno izišle iz ormara. Vjerojatno ćete neka imena dodatno googlati, dok će vam druga biti poznata 'na prvu'.

Popis ćemo donositi svakog tjedna, a svojim komentarima možete ga nadopunjavati, izmjenjivati, kritizirati i međusobno raspravljati.

50. Sheryl Swoopes


U košarkaškom svijetu je poznatija kao ženski Michael Jordan, a može se pohvaliti s tri olimpijska zlata. Ova američka sportašica jedna je od najvećih zvijezda WNBA lige. Outala se 2005. godine i time postala druga deklarirana lezbijka WNBA.

49. Patricia Cornwell

Cornwell je svjetski poznata spisateljica čije su knjige prevedene na 36 jezika u više od 50 zemalja. Svim obožavateljima kriminalističkog žanra najpoznatija je po serijalu romana s glavnom junakinjom Dr. Kay Scarpettom. Nju bi u filmskoj adaptaciji trebala utjeloviti Angelina Jolie.

48. Martina Navratilova

Jedna od najboljih tenisačica svih vremena rođena je u Pragu, kao Martina Šubertova. Njezina outana kolegica Billie Jean King jednom ju je prilikom opisala kao "najbolju tenisačicu pojedinačno, u parovima i miješanom paru koja je ikad postojala”. Martina je svojom brilijantnom  igrom uspjela ući u čak 12 finala Wimbledona.

47. Kristanna Loken

Američku glumicu javnost je zapazila u ulozi kiborga u filmu "Terminator 3: Rise of the Machines”. Otada je snimila nekoliko filmova i serija, od koji su neke "BloodRayne”, "The L Word” i "Painkiller Jane”. Jednom je prilikom izjavila da je bila i sa ženama i s muškarcima, ali s nijednim muškarcem nije ostvarila tako dubok odnos kao sa ženom.

46. Margaret Cho

Ova komičarka, glumica, dizajnerica i pjevačica 2010. godine se našla na popisu nominiranih za nagradu Grammy, u kategoriji Najboljeg komičnog albuma "Cho Dependent”. Nedavno se natjecala u emisiji "Dancing With the Stars”.

(Foto: express.co.uk)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.