Foto: queerANarchiveKao i prethodne dvije godine, i ove je u distribuciju izašao džepni kalendar koji razbija stereotipe o gej muškarcima i muškoj seksualnosti.

Riječ je o džepnom gej kalendaru kojeg već treću godinu zaredom izdaje udruga queerANarchive, kolektiv za razvoj, istraživanje i propitvanje queer kulture. Na kalendaru se ne nalaze medijski poznata lica, već sasvim obični momci iz Splita.

Poigravajući se sa stereotipima koji se vežu uz gej seksualnost, kalendar u javni diskurs vraća osobne seksualnosti u cijelom spektru njezinih različitosti. I sama lokacija na kojoj su snimljene fotografije za kalendar, Kataliniča brig u Splitu, nije slučajno odabrana. U doba prije interneta, chatova, prajdova i partija to je bilo jedno od mjesta okupljanja i formiranja gej zajednice u gradu. Tako osim poziva na razgovor o seksualnosti, kalendar otkriva jednu manje poznatu stranu ovog urbanog lokaliteta.

Ideja o kalendaru nastala je iz želje za uključivanjem različite seksualnosti u javni diskurs, kazali su iz udruge za crol.hr. Za vrijeme snimanja fotografija sve je prošlo "glatko", ali su zato reakcije pojedinih građana i građanki bile burne.

U provedbu aktivnosti udruge svi su dobrodošli

"Negativnih komentara je bilo na Facebook stranici splitskog portala split.com.hr koji je prenio vijest o kalendaru, ali je većina njih uklonjena. Ostali građani kalendar doživljavaju kao nešto zabavno, kako smo ga mi i zamislili", ispričali su iz udruge.

Foto: queerANarchive

Kalendari su odmah podijeljeni prijateljima i poznanicima članova udruge te udrugama s kojima queerANarchive surađuje. "Nije nam ostao niti jedan primjerak. Ako bude još interesa, možda budemo tiskali još primjeraka", objasnili su.

Osim kalendara, udruga planira u ovoj godini provoditi aktivnosti koje se bave pitanjem tijela i prostora sa seksualnošću, a ovisno financijama realizirat će ih putem radionica fotografije, filma, fanzina, plesa i pokreta. "Voljeli bismo da nam se priključe žene, trans osobe i svi koji bi željeli i mogli na neki način doprinijeti radu kolektiva", poručuju iz udruge.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.