Foto: foundsf.org

Ženski i rodni studiji iz 1980-ih u SAD-u imali su nadasve zanimljiv program i sadržaj kolegija. Kako bi što bolje pripremili svoje polaznice, voditelji Studija u Wisconsinu bili su i više nego kreativni i izradili vodič za hetroseksualne žene koje se susreću s lezbijkama.

Glazbeni kritičar časopisa "New York Magazine", Jody Rosen, na svom je Twitteru u srijedu objavio fotografiju vodiča za heteroseksualne žene koja je vrlo brzo postala viralna. Riječ je o ostavštini Ženskih i rodnih studija sa Sveučilišta u Wisconsinu iz 1988., pod nazivom "Susret s lezbijkom: Savjeti za heteroseksualne žene".

Vodič nudi 15 zanimljivih savjeta i na kraju poziva čitateljice da zamisle da su lezbijke na jedan dan i promisle o osjećajima i mislima koje su doživjele. Evo par savjeta:

1. Nemojte pobjeći iz prostorije. To je nepristojno.
2. Ako već morate otići, učinite to polako i diskretno.
3. Nemojte odmah pretpostavljati da je privlačite.
4. Nemojte odmah pretpostavljati da je ne privlačite.
5. Nemojte odmah pretpostavljati da ona vas ne privlači.
6. Nemojte odmah pomisliti da je ona jednako uzbuđena što upoznaje heteroseksualnu ženu kao što ste vi uzbuđeni jer upoznajete lezbijku. Ona je vjerojatno odrasla okružena heteroseksualnim ljudima.
7. Nemojte odmah započeti razgovor o vašem dečku ili suprugu kako biste joj dali do znanja da ste heteroseksualni. Ona to već vjerojatno zna.
8. Nemojte joj reći da je seksistički to što preferira žene. Nemojte joj reći da su muškarci jednako potlačeni kao i žene te da bi se žene same trebale boriti protiv seksizma.
9. Nemojte odmah pretpostavljati da mrzi muškarce. S druge strane, imajte na umu da možda neće htjeti doći na događaj na kojem su i muškarci.
10. Nemojte ju pitati kako je postala lezbijka. Upitajte sebe kako ste vi postali heteroseksualna.
11. Nemojte umanjivati njezino iskustvo svodeći ga samo na seksualne aktivnosti.
12. Nemojte pretpostavljati da želi da se prema njoj odnosite kao da je muškarac.
13. Nemojte pretpostavljati da u njezinim odnosi sa ženama nema jednakih problema kao u onima između muškaraca i žena. S druge strane, nemojte odmah pretpostavljati da se nalazi u nesretnoj vezi.
14. Nemojte pretpostavljati da vas dvije ne možete biti prijateljice. Nemojte pretpostavljati ni da možete.
15. Poštujte njezinu osobnost. Ona je lezbijka, ali ima i svoj identitet...

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.