Foto: Screenshot

Gledajući veoma površno, videoigre bi se dale lako i udobno smjestiti u kakvu specijaliziranu nišu namijenjenu prije svega tinejdžerskoj populaciji, s prigodnim suviškom plošnih i klišeiziranih prikaza i likova. No posljednjih godina omiljena djelatnost brojnih tinejdžera i onih ne tako mlađahnih zauzima sve veći mainstream prostor i definitivno izlazi iz relativno uskog kruga svojih odanih korisnika.

Bilo da se radi o kulturnom uvažavanju prakse, o upozoravanju na opasnosti koje nužno vrebaju, o utjecaju kojeg vrše u formiranju identiteta, videoigre su postale predmetom svekolike medijske pažnje današnjice. S povećanom vidljivosti (i snažnijom ekonomskom bilancom, dakako), proširila se i socijalna svijest njezinih stvaralaca.

Standardno svedene na nezahvalnu matricu likova koja se ugrubo da opisati kao spoj "velikih dečki s još većim oružjem" s "pokojom ženom zanosnih oblina", videoigre su u posljednje vrijeme bitno razvile svoj shematizirani vizualni izričaj i siromašnu naraciju. Kako podsjeća britanski Guardian, danas nije iznimka u pejzažu videoigara naići na LGBT likove i istospolne romanse. Tako u Mass Effect 3 (Bioware) vojnici, naoružani do zuba, padaju si u naručje, u The Last of Us Bill tuguje za partnerom Frankom, a tu je i živopisni Gay Tony u Grand Theft Auto IV te Sir Hammerlock u Borderlands 2.

Za autore igara nema dvojbe, stiglo je novo, liberalno doba i u videoigrama nemaju namjeru zaostajati za trendom. Tako Dusty Everman, koji je odgovaran za scenarij u igri Mass Effect, slobodoumno tvrdi da u sljedećem stoljeću spolna orijentacija neće biti nikakva kontroverzna stavka. Dapače, to će, prema njemu, biti ravno bezazlenoj izjavi "Volim plavuše".

Novi val liberalizma među "gamerima"

No dok taj idealni trenutak ne dođe, valja podsjetiti da su se u 21. stoljeću stari fanovi bunili da se odjednom zanemaruju heteroseksualni muški likovi (!) te da se LGBT tematika u videoigre polako uvodila preko manje prijetećih lezbijskih susreta. Nadalje, homofobne uvrede i dalje su u širokoj uporabi te se igrači uredno koriste terminima "faggot" i "homo" kad žele koga prozvati i uvrijediti.

Ipak, nije baš da se ništa ne pomiče u virtualnom pejzažu igrica. Svjetlo dana ugledala je prošle godine prva LGBT zajednica tzv. gaymera iz koje šalju nešto trezvenije poruke o novom valu liberalizma. "Vidim da mediji i kompanije mijenjaju stavove – shvatili su da ako svi mogu igrati, ima više novca i tržišta za svijet videoigara. No opća populacija "gamera" jako sporo prihvaća da je raznolikost jedan od važnih načina da se krene naprijed u svijetu igara", tvrdi direktor Gaymer X-a Matt Con.

Naravno, otvorena je debata na temu koliko je pojava novih likova i ljubavnih zapleta rezultat novootkrivene socijalne svijesti dizajnera igara, a koliko su nju utjecale opetovane kritike o stalnom prisustvu mizoginih, seksističkih, homofobnih i rasističkih stavova u igrama te stari, dobri komercijalni interes.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.