Foto: arhiva

Na policama jedne knjižare u kalifornijskom gradu Santa Rosi, ovog je mjeseca pronađena dobro skrivena knjiga iz druge polovice prošlog stoljeća koja na neuobičajen način obrađuje lezbijsku tematiku.

Riječ je o pseudoznanstvenom istraživanju psihijatra Franka S. Caprija "Ženska homoseksualnost: Psihodinamična studija lezbijstva" koje datira iz 1954. Za razliku od mnogih samoprozvanih znanstvenika, Caprio je stvarni znanstvenik i psihijatar koji se posljednjih godina bavi hipnozom.

U svojoj knjizi o ženskoj homoseksualnosti, donosi "rizike koji mogu dovesti do lezbijstva", navodeći i lokacije koji povećavaju ovaj "rizik". Portal Autostraddle donio je nekoliko takvih lokacija, a vi procijenite jesu li iste rizične.

1. Otoci
"Činjenica je da muškim i ženskim homoseksualcima okupljanje na jednom otoku daje osjećaj zajedništva i sigurnosti, poput ovaca koje se okupljaju za vrijeme oluje." U knjizi se, uz otoke općenito, navodi i talijanski otok Capri, a autor navodi da je upravo tamo lokalno stanovništvo primijetilo "ženstvene i predivne žene koje reagiraju agresijom na muškarce koji pokušavaju zavesti jednu od partnerica" te da "muževna lezbijka čuva onu ženstveniju kao što kokoš štiti svoje piliće".

2. Hollywood
"Mnoge osobe s naglašenom umjetničkom stranom žive nekonvencionalnim načinom života i ne zamaraju se društvenim tabuima i moralnim ograničenjima."

3. Lezbijski barovi
"Atmosfera: djevojke odjevene u muževnu odjeću, s cigaretama i alkoholom, uz melankoličnu glazbu i razgovor prepun slang izraza... djevojke se međusobno obraćaju jedna drugoj muškim nadimcima, poput Nickie, Pete, Jimmy i slično."

Foto: arhiva

4. Zatvori
"U zatvorima se nalazi više žena koje imaju homoseksualnih sklonosti nego što biste vi ili one same to mogle zamisliti."

5. Ženski toaleti
"Mnoga zavođenja odvijaju se u ženskim toaletima, pogotovo ako je lezbijka odjevena kao muškarac."

6. Kazalište
"Mnoge lezbijke vide se kao drugačije od običnih ljudi i smatraju da imaju pravo na način života u skladu s vlastitim etičkim kodeksom... Još jedan čimbenik koji pridonosi razvoju postojanja snažnog, narcisoidnog elementa među takvim ljudima koji vole biti pod reflektorima pozornice."

7. Japan
"Poraz u ratu (Drugom svjetskom) donio je Japanu potpuno uništenje mnogih razina feudalnog sustava, uključujući i seksualne tabue."

8. Ženske škole
Citat stvarne lezbijke koja je dala izjavu u svrhu "istraživanja": "Nisam imala poteškoća u pronalaženju 'preobraćenica'. U ženskim školama postoji mnogo djevojaka koje su emocionalno frustrirane i željne pažnje, poput mene. Vrlo ih je lako dobiti. Svaka peta djevojka htjela je biti sa mnom".

Uz navedene lokacije, autor je spomenuo i javne kuće, striptiz klubove te lezbijske barove u New Yorku i Hollywoodu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.