Foto: Facebook/Harry Potter

Nova studija pokazuje da čitatelji serijala o Harryu Potteru slobodnije prihvaćaju LGBT osobe. Znanstvenici s više sveučilišta objavili su studiju "Najveća čarolija Harrya Pottera: Smanjenje predrasuda" u Journal of Applied Social Psychology.

U studiji se tvrdi da učenici srednjih škola koji su pročitali nekoliko knjiga iz serijala autorice J.K. Rowling i koji se identificiraju s glavnim junakom pokazuju više tolerancije prema LGBT skupini.

Studija je pokazala da čitanje knjiga o Harry Potteru ima pozitivan učinak i na stavove prema imigrantima i izbjeglicama, društvenim skupinama koje su također žrtve diskriminacije. Sama autorica redovito je tvrdila da su knjige analogija o borbi za ljudska i građanska prava, a posebice se referira na doba nacizma u sukobu između "čistokrvnih" i "miješanih".

Glavni lik na koncu pobjeđuje zle sile lorda Voldemorta i tako osigurava mir. U serijalu se našlo mjesto i za lik vukodlaka preko kojeg se ukazalo kako, primjerice, oni zaraženi virusom HIV-a pate od diskriminacije zbog straha i nepoznavanja bolesti.

Autorica je također izjavila da je uvijek držala da je lik Dumbledore gej.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.