Na listi od 30 gej ikona, dakle najutjecajnijih osoba za LGBT zajednicu u posljednjih trideset godina, koju je objavio magazin Gay Times, našla su se očekivana i uobičajena imena, kao što su Madonna, Cher, Boy George, RuPaul, Joan Rivers, Barbra Streisand,…

No među imenima iz šoubiznisa našlo se mjesta i za jednog političara. Tako je na listi ikona završio i bivši britanski premijer Tony Blair.

Točnije, navodi se za da je za vrijeme njegova mandata dob pristanka na spolni odnos za homoseksualne osobe dovedena na istu razinu kao i za heteroseksualne osobe, da je uvedeno civilno partnerstvo te de je ukinut zakon koji je zabranjivao "promidžbu homoseksualnosti“ u školama.

"Na to sam jako ponosan“, izjavio je Blair nakon što je objavljena lista. "Smatram to bitnim dijelom svoje ostavštine. Nije mi se sviđalo licemjerje zbog kojeg su ljudi skrivali vlastite identitete. Prepoznao sam bol u njihovim životima, jer nisu mogu biti ono tko jesu“.

No post festum priznanje Blairu zbog zalaganja oko prava LGBT osoba teško može bitno utjecati na veoma kontroverznu bilancu njegove vladavine, prije svega zbog rata u Iraku i bliske suradnje s tadašnjim predsjednikom SAD-a, Georgeom W. Bushom.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.