Image

Drage čitateljice, nadamo se da smo vas prošli put zainteresirale te da ste jedva dočekale nastavak razgovora s prof. dr. sc. Nicom Zavod, stručnjakinjom za zavodnikologiju.

Profesorica Zavod proteklih je dana aktivno sudjelovala u radu međunarodnog kongresa DZUJF-a (Društvo za zavođenje, upucavanje i jednonoćne flertove), stoga će današnji razgovor biti vezan upravo uz njena izlaganja. 

LC: Profesorice Zavod, hvala Vam što ste ponovo s nama. Reakcije na naš prošli razgovor izrazito su burne, od zahvalnosti koja graniči s euforijom, preko bijesa zbog, citiram, "odavanja najsvetijih zavodničkih tajni", pa sve do eksplicitnih seksualnih ponuda. Te ćemo Vam, naravno, ako izrazite želju, proslijediti na Vašu privatnu e-mail adresu.
Prof. : Hvala vam najljepša, Vama i svim čitateljicama. Bojim se da nisam u dovoljnoj mjeri bila svjesna učinaka svojeg istupa u javnosti, ali iznimno mi je drago. Nadam se će naši razgovori pobuditi interes za ovu mladu granu znanosti.

LC: Na netom održanom kongresu DZUJF-a govorili ste o zavodničkim strategijama lezbijki u gay klubovima. Gdje ste promatrali svoje ispitanike?
Prof. : Odabrala sam jedini hrvatski gay klub "Global", a promatralo se redovito srijedom, kada je tamo ženski dan kojem i ja povremeno nazočujem, naravno, isključivo zbog izvrsne kave.

LC: Koji su Vaši zaključci?
Prof. : Treba uzeti u obzir da je ovo tek omanje ispitivanje i da bi se promatranja trebala (što su i naši planovi) protegnuti na duže vremensko razdoblje. Ipak, doneseni su neki zaključci, a posebno sam zadovoljna uočavanjem triju najčešće primjenjivanih taktika zavođenja.

LC: Nemojte nas držati u neizvjesnosti, recite nam koja se najviše koristi?
Prof. : Pa, sve u svemu, najčešća je, kako smo ju nazvali, taktika "osvajačica". Samo ime vam puno govori. Riječ je o u sebe sigurnim djevojkama i ženama, ili onima manje sigurnima koje razvijaju specifične tehnike kako bi nadvladale taj nedostatak. Jedna od njih pristala nam je odati svoju tajnu (kune se da pali u većini slučajeva), što je i prezentirano na kongresu.

LC: *ljubazno se smješka, puna podrške, iako zapravo jedva čeka da ova prijeđe na stvar*
Prof. : Njezini savjeti, nadam se da ću ih dobro rekonstruirati, glase otprilike ovako:
1. Ako piješ, uvijek odglumi trunkicu veće pijanstvo. To omogućava slobodno oslanjanje na odabranicu, slobodnije ponašanje ("jooj, malo sam si popila...") te lakše ograđivanje od eventualnih odbijanja.
2. Ako ne piješ, a nalaziš se u "Globalu", još uvijek vrijedi savjet broj jedan. Kao da će netko povjerovati da ne piješ!
3. Ako si popila previše da bi glumila, i ponovo vrijedi univerzalni savjet broj jedan.

LC: Zanimljivo, zanimljivo, iako se ja, naravno, time nikada ne bih poslužila. Iskrenost je uvijek najbolji pristup, zar ne?
Prof. : Zapravo baš i ne. Naša su ispitivanja pokazala da, suprotno općem mišljenju, i nije pretjerano uspješan. Mislim da to dokazuje i druga najčešća taktika, zvana taktika "osvojene".

LC: Jeste li razgovarali i s nekom od korisnica te tehnike?
Prof. : Naravno. Ona je također pristala odati neke od svojih tajnih postupaka, napominjući da nije važno što je napisano, nego kako se to izvede.
1. Sjedneš malo dalje od "čopora", ali tako da te "meta" dobro vidi, nabaciš na facu sjetu i tužan, zamišljeno/mistični pogled u daljinu i čekaš da "zagrize". Tu i tamo ubaciš samo kratki pogled na "metu".
2. Ako "meta" priđe i pita kak si, ispališ samo jedan dugački aaaaaaaah i kažeš da nemaš riječi. To onda obično "metu" navede da se zainteresira i počne te tješiti.
3. Kad te "meta" počne tješiti, vrlo je kratak put do zagrljaja.Ispitanica je dodatno istaknula da je misao vodilja svake uspješne "osvojene": zbari je tako da ona misli kako je zbarila tebe.

LC: Ovo su zaista zanimljiva promišljanja. Međutim, spomenuli ste tri taktike. Možete li nam reći nešto i o trećoj?
Prof. : Treću smo taktiku nazvali taktika "očajna". Ona u neku ruku korespondira s taktikom "osvojena", iako je mnogo perfidnija. U svakom slučaju, "zbari je tako da ona misli da je zbarila tebe" vrijedi i ovdje. Iako su korisnice te taktike najzatvorenija skupina, uspjeli smo jednu od njih navesti na razgovor. Upornim ispitivanjem saznali smo da je najčešća metoda te zavodničke skupine tzv. metoda "pas lutalica". Treba izgledati napušteno i sramežljivo, po mogućnosti i gladnjikavo, ali ipak slatko. Naša se sugovornica kune da je to moguće postići čak i ako ste okruženi prijateljicama. Očajničko držanje pivske boce objema rukama, pogled usmjeren u pod, obješene usne koje izvedu nešto tek nalik na smiješak u blizini odabranice, izbjegavanje dužih razgovora… sve su to tehnike kojima se služi "očajna".

LC: Ali, naravno, profesorice, moguće i da netko zaista bude sramežljiv i tužan, zar ne?
Prof. : Pa, ako insistirate. Iako moram napomenuti, znanstvene objektivnosti radi, da su puno češći slučajevi primjene takvih obrazaca ponašanja u zavodničke svrhe. Naravno, ova opisana tri taktička modela samo su vrh ledene sante. Pomnim istraživanjima trudit ćemo se što više spoznati i ostatak i obavijestiti o tome znanstvenu i širu javnost.

Drage čitateljice, ovime smo završili svoj drugi razgovor s prof. dr. sc. Nicom Zavod. Nadam se da šokantna saznanja i opisi nisu bili previše za vas. Moram priznati da su mene dobrano potresli. Rado ćemo profesoricu pozvati u goste još koji put. Do tada vas pozdravljamo, i ne zaboravite, iskrenost vam ne bi trebala biti moto.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.