Godišnji izvještaj o zastupljenosti LGBTQ likova u serijama koje se prikazuju na zemaljskim i kabelskim kanalima te putem streaminga koji izrađuje organizacija GLAAD pokazao je kako smo gledali daleko više gej likova, ali je nastavljen trend "ubijanja" lezbijskih, biseksualnih i transrodnih junakinja.

Preciznije, smrt je snašla više od 25 lezbijki i biseksualki, a nasilnom su smrću umrle Poussey Washington (Samira Wiley) u seriji “Orange is the New Black” i Bea Smith (Danielle Cormack) u seriji “Wentworth”, pa se u GLAAD-ovom izvještaju navodi kako su mediji ove godine "iznevjerili queer žene nastavljajući taj štetan trend koji je zamjetan već 10 godina.

Autorice i autori godišnjeg izvještaja istaknuli su kako to šalje "opasnu poruku" da se gej likovi smatraju usputnima te da služe razvoju priča heteroseksualnih likova.

Izvještaj obuhvaća razdoblje od lipnja 2016. do svibnja 2017. godine, a uključuje postojeće serije te one koje su u najavi.

Više transrodnih likova

Što se tiče konkretnih brojki, otkad je GLAAD počeo izrađivati ovakve izvještaje prije 21 godinu, na zemaljskim kanalima zabilježen je najveći broj regularnih gej likova njih 4,8%: među gotovo 900 likova u serijama koje prikazuju ABC, CBS, CW, Fox i NBC, njih 43 su LGBTQ, za razliku od prošle sezone kad ih je bilo 35.

Publika koja serije prati putem streaminga gledala je 65 stalnih i povremenih LGBTQ likova, šest više no prošle sezone. Također, u tim serijama većina junakinja su lezbijke i ima ih daleko više nego na zemaljskim ili kabelskim kanalima.

Kabelske su televizije imale 142 stalna i povremena LGBTQ lika, broj gejeva je porastao za pet posto, dok je lezbijki dva posto manje.

Na svim platformama porastao je broj transrodnih likova i to gotovo dvostruko u odnosu na prošlu sezonu: sa sedam na 16.

Kompletan izvještaj " ‘Where We Are on TV" o zastupljenosti LGBTQ i drugih manjinskih likova u cijelosti možete pogledati ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.