Medijskim prioritiziranjem koronavirusa i svakodnevnim bombardiranjem sve crnjim brojkama dobiva se dojam kao da su drugi virusi, infekcije i bolesti postale manje relevantne. No, oni su i dalje tu.

LGBTIQ zajednica u posljednjih je četrdeset godina, otkako su znanstvenici identificirali HIV, postigla veliki društveni i znanstveni pomak po pitanju života s HIV-om. Netretiran uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije, odnosno AIDS, prilikom čega tijelo gubi imunitet i sistemski obolijeva.

Uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, kontaktirali smo Maju Erceg Tušek iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) koja već više od dvadeset godina radi na prevenciji, edukaciji i pomoći oboljelima od infekcije HIV-a, AIDS-a i virusnog hepatitisa.

Važnost ranog otkrivanja

HUHIV tradicionalno organizira okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu, a s obzirom na epidemiološku situaciju, ove će godine svoj trud usmjeriti ka društvenim mrežama, internetskoj stranici, partnerskim institucijama, medijima, influencerima i osobama iz javnog života u svrhu promoviranja kampanje "Volim zdravlje" i isticanja simbolične crvene vrpce.

Ima naznaka da se dijagnosticira manji broj osoba koje žive s HIV-om u 2020. godini, što može značiti da je došlo do manjeg broja infekcija zbog manje seksualne aktivnosti ili uspješne prevencije, ali može značiti i da je to posljedica manjeg broja testiranja

"Kampanjom se predstavlja edukativna platforma izrađena u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda istog imena i poziva na edukaciju, smanjenje stigme te naglašava važnost ranog otkrivanja ne samo infekcije HIV-om, nego i drugih spolno prenosivih infekcija koje utječu na spolno i cjelokupno zdravlje," poručuje Erceg Tušek, a kaže i kako će HUHIV sudjelovati i na virtualnom simpoziju povodom obilježavanja Dana u organizaciji Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskoga liječničkog zbora i Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Vidljivost će se postići i projiciranjem loga kampanje 30. studenog na zagrebačkim fontanama pokraj Nacionalne sveučilišne knjižnice i na Trgu žrtava fašizma.

Svjedočimo naizmjeničnom zatvaranju i otvaranju institucija, lokala itd. kako bi se smanjio broj oboljelih od koronavirusa, no to je posljedično utjecalo na redovito testiranje na HIV. Iz HUHIV-a smatraju da se ostalim zdravstvenim problemima posvećuje manje pozornosti te tvrde da rizična ponašanja povezana sa spolnim i reproduktivnim zdravljem nisu nestala zbog pandemije, već je vjerojatnost dobivanja potrebne pomoći manja.

Utjecaj koronavirusa na testiranje na HIV

"CheckPoint Zagreb bio je zatvoren, ali smo u međuvremenu radili na prilagodbi postojećih usluga. Do zatvaranja je funkcionirao po principu drop-in centra, no uveli smo sustav naručivanja zbog zaštite korisnika i djelatnika. Pokrenuli smo pilot-projekt samotestiranja na HIV, a zainteresirani mogu pronaći više detalja o sudjelovanju i procesu testiranja na stranici CheckPoint Zagreb [https://cpzg.eu]," objašnjava Maja i dodaje da također imaju online i telefonsko informiranje i savjetovanje za građane i zdravstvene djelatnike.

Osim HUHIV-a, Iskorak je još jedna udruga koja nudi usluge testiranja na HIV i sifilis, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježit će s čak dvije kampanje.

"Prvu kampanju 'Tjedan testiranja' provodimo od 30. studenog do 4. prosinca, a svaki dan građani će se moći testirati na HIV i sifilis u Zagrebu i Osijeku te dobiti rezultat u jednoj minuti. Testiranje je besplatno, anonimno i nije potrebna najava. U Zagrebu smo omogućili testiranje i na klamidiju i gonoreju," ističe Iskorakov Zoran Dominković te upućuje na stranicu Tjedna testiranja za više informacija [http://tjedan-testiranja.eu].

Ove godine održavamo Europski tjedan testiranja od 30.11.-4.12. u Zagrebu i Osijeku. U Zagrebu će biti moguće testirati...

Posted by Iskorak on Wednesday, 25 November 2020

Testiranja se obično odvijaju i u Rijeci i Splitu, ali ove godine u tim gradovima ih nisu uspjeli organizirati jer liječnici koji inače sudjeluju sad rade na suzbijanju i liječenju koronavirusa.

Diskriminacija najčešća u – zdravstvenom sustavu

Uspješna borba protiv HIV-a vodi se ranim otkrivanjem i započinjanjem liječenja na vrijeme jer lijekovi suzbijaju HIV na nemjerljivu razinu, što je upravo Iskorakova druga kampanja.

"Kampanjom 'Nemjerljivo=Nezarazno' želimo utjecati na stigmu koja najčešće proizlazi od straha od infekcije, odnosno da su osobe koje žive s HIV-om 'opasne'. Međutim, današnji napredak u medicini pokazuje da osobe koje žive s HIV-om i koje imaju nemjerljivu količinu virusa ne mogu prenijeti virus na drugu osobu, odnosno spolnog partnera, čak i u slučaju seksa bez zaštite. Žalosno je što je diskriminacija najčešća u zdravstvenom sustavu gdje im je uskraćena skrb. Primjerice, mnogi teško pronalaze stomatologa ili se odbijaju određene terapije zbog iracionalnog straha medicinskih djelatnika od infekcije," govori nam Zoran i upućuje na internetsku stranicu i ove kampanje [http://nemjerljivo.com].

Uz kampanje, Iskorak redovito vrši testiranja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:30 do 18:30., ali na novoj adresi – Šenoina 26 (1. kat).

Iz HUHIV-a smatraju da se ostalim zdravstvenim problemima posvećuje manje pozornosti te tvrde da rizična ponašanja povezana sa spolnim i reproduktivnim zdravljem nisu nestala zbog pandemije, već je vjerojatnost dobivanja potrebne pomoći manja

"Morali smo se preseliti jer nam je prijašnji prostor oštećen u potresu. U našem radu već provodimo standardne mjere zaštite, a u suradnji s epidemiolozima uveli smo i COVID-19 protupandemijske mjere. Ograničen je broj osoba koje čekaju, a osigurane su i maske te dezinficijens za korisnike."

Statistika oboljelih od HIV-a u Hrvatskoj i svijetu

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2019. godini s HIV-om je živjelo oko 38 milijuna ljudi, a prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kad su zabilježeni prvi slučajevi infekcije HIV-om u Hrvatskoj pa sve do studenog 2020., dijagnosticirano je 1819 osoba od kojih je 570 oboljelo od AIDS-a.

Iz HUHIV-a objašnjavaju kako "Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om u općoj populaciji, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim infekcijama koje mogu izazvati različite kratkoročne i dugoročne zdravstvene posljedice, a često nisu na vrijeme prepoznate i liječene."

Kampanjom 'Nemjerljivo=Nezarazno' želimo utjecati na stigmu koja najčešće proizlazi od straha od infekcije, odnosno da su osobe koje žive s HIV-om 'opasne'

Dominković dodaje kako "ima naznaka da se dijagnosticira manji broj osoba koje žive s HIV-om u 2020. godini, što može značiti da je došlo do manjeg broja infekcija zbog manje seksualne aktivnosti ili uspješne prevencije, ali može značiti i da je to posljedica manjeg broja testiranja."

Najvećem riziku od zaraze HIV-om izloženi su muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, korisnici intravenoznih droga, seksualni radnici i transrodne osobe. HIV je danas cjeloživotna kronična infekcija koja se uspješno liječi i kontrolira lijekovima i s kojom osoba može doživjeti normalan očekivani životni vijek.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.