www.stream-xnxx-porn.com

Medijskim prioritiziranjem koronavirusa i svakodnevnim bombardiranjem sve crnjim brojkama dobiva se dojam kao da su drugi virusi, infekcije i bolesti postale manje relevantne. No, oni su i dalje tu.

LGBTIQ zajednica u posljednjih je četrdeset godina, otkako su znanstvenici identificirali HIV, postigla veliki društveni i znanstveni pomak po pitanju života s HIV-om. Netretiran uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije, odnosno AIDS, prilikom čega tijelo gubi imunitet i sistemski obolijeva.

Uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, kontaktirali smo Maju Erceg Tušek iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) koja već više od dvadeset godina radi na prevenciji, edukaciji i pomoći oboljelima od infekcije HIV-a, AIDS-a i virusnog hepatitisa.

Važnost ranog otkrivanja

HUHIV tradicionalno organizira okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu, a s obzirom na epidemiološku situaciju, ove će godine svoj trud usmjeriti ka društvenim mrežama, internetskoj stranici, partnerskim institucijama, medijima, influencerima i osobama iz javnog života u svrhu promoviranja kampanje "Volim zdravlje" i isticanja simbolične crvene vrpce.

Ima naznaka da se dijagnosticira manji broj osoba koje žive s HIV-om u 2020. godini, što može značiti da je došlo do manjeg broja infekcija zbog manje seksualne aktivnosti ili uspješne prevencije, ali može značiti i da je to posljedica manjeg broja testiranja

"Kampanjom se predstavlja edukativna platforma izrađena u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda istog imena i poziva na edukaciju, smanjenje stigme te naglašava važnost ranog otkrivanja ne samo infekcije HIV-om, nego i drugih spolno prenosivih infekcija koje utječu na spolno i cjelokupno zdravlje," poručuje Erceg Tušek, a kaže i kako će HUHIV sudjelovati i na virtualnom simpoziju povodom obilježavanja Dana u organizaciji Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskoga liječničkog zbora i Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Vidljivost će se postići i projiciranjem loga kampanje 30. studenog na zagrebačkim fontanama pokraj Nacionalne sveučilišne knjižnice i na Trgu žrtava fašizma.

Svjedočimo naizmjeničnom zatvaranju i otvaranju institucija, lokala itd. kako bi se smanjio broj oboljelih od koronavirusa, no to je posljedično utjecalo na redovito testiranje na HIV. Iz HUHIV-a smatraju da se ostalim zdravstvenim problemima posvećuje manje pozornosti te tvrde da rizična ponašanja povezana sa spolnim i reproduktivnim zdravljem nisu nestala zbog pandemije, već je vjerojatnost dobivanja potrebne pomoći manja.

Utjecaj koronavirusa na testiranje na HIV

"CheckPoint Zagreb bio je zatvoren, ali smo u međuvremenu radili na prilagodbi postojećih usluga. Do zatvaranja je funkcionirao po principu drop-in centra, no uveli smo sustav naručivanja zbog zaštite korisnika i djelatnika. Pokrenuli smo pilot-projekt samotestiranja na HIV, a zainteresirani mogu pronaći više detalja o sudjelovanju i procesu testiranja na stranici CheckPoint Zagreb [https://cpzg.eu]," objašnjava Maja i dodaje da također imaju online i telefonsko informiranje i savjetovanje za građane i zdravstvene djelatnike.

Osim HUHIV-a, Iskorak je još jedna udruga koja nudi usluge testiranja na HIV i sifilis, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježit će s čak dvije kampanje.

"Prvu kampanju 'Tjedan testiranja' provodimo od 30. studenog do 4. prosinca, a svaki dan građani će se moći testirati na HIV i sifilis u Zagrebu i Osijeku te dobiti rezultat u jednoj minuti. Testiranje je besplatno, anonimno i nije potrebna najava. U Zagrebu smo omogućili testiranje i na klamidiju i gonoreju," ističe Iskorakov Zoran Dominković te upućuje na stranicu Tjedna testiranja za više informacija [http://tjedan-testiranja.eu].

Ove godine održavamo Europski tjedan testiranja od 30.11.-4.12. u Zagrebu i Osijeku. U Zagrebu će biti moguće testirati...

Posted by Iskorak on Wednesday, 25 November 2020

Testiranja se obično odvijaju i u Rijeci i Splitu, ali ove godine u tim gradovima ih nisu uspjeli organizirati jer liječnici koji inače sudjeluju sad rade na suzbijanju i liječenju koronavirusa.

Diskriminacija najčešća u – zdravstvenom sustavu

Uspješna borba protiv HIV-a vodi se ranim otkrivanjem i započinjanjem liječenja na vrijeme jer lijekovi suzbijaju HIV na nemjerljivu razinu, što je upravo Iskorakova druga kampanja.

"Kampanjom 'Nemjerljivo=Nezarazno' želimo utjecati na stigmu koja najčešće proizlazi od straha od infekcije, odnosno da su osobe koje žive s HIV-om 'opasne'. Međutim, današnji napredak u medicini pokazuje da osobe koje žive s HIV-om i koje imaju nemjerljivu količinu virusa ne mogu prenijeti virus na drugu osobu, odnosno spolnog partnera, čak i u slučaju seksa bez zaštite. Žalosno je što je diskriminacija najčešća u zdravstvenom sustavu gdje im je uskraćena skrb. Primjerice, mnogi teško pronalaze stomatologa ili se odbijaju određene terapije zbog iracionalnog straha medicinskih djelatnika od infekcije," govori nam Zoran i upućuje na internetsku stranicu i ove kampanje [http://nemjerljivo.com].

Uz kampanje, Iskorak redovito vrši testiranja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:30 do 18:30., ali na novoj adresi – Šenoina 26 (1. kat).

Iz HUHIV-a smatraju da se ostalim zdravstvenim problemima posvećuje manje pozornosti te tvrde da rizična ponašanja povezana sa spolnim i reproduktivnim zdravljem nisu nestala zbog pandemije, već je vjerojatnost dobivanja potrebne pomoći manja

"Morali smo se preseliti jer nam je prijašnji prostor oštećen u potresu. U našem radu već provodimo standardne mjere zaštite, a u suradnji s epidemiolozima uveli smo i COVID-19 protupandemijske mjere. Ograničen je broj osoba koje čekaju, a osigurane su i maske te dezinficijens za korisnike."

Statistika oboljelih od HIV-a u Hrvatskoj i svijetu

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2019. godini s HIV-om je živjelo oko 38 milijuna ljudi, a prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kad su zabilježeni prvi slučajevi infekcije HIV-om u Hrvatskoj pa sve do studenog 2020., dijagnosticirano je 1819 osoba od kojih je 570 oboljelo od AIDS-a.

Iz HUHIV-a objašnjavaju kako "Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om u općoj populaciji, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim infekcijama koje mogu izazvati različite kratkoročne i dugoročne zdravstvene posljedice, a često nisu na vrijeme prepoznate i liječene."

Kampanjom 'Nemjerljivo=Nezarazno' želimo utjecati na stigmu koja najčešće proizlazi od straha od infekcije, odnosno da su osobe koje žive s HIV-om 'opasne'

Dominković dodaje kako "ima naznaka da se dijagnosticira manji broj osoba koje žive s HIV-om u 2020. godini, što može značiti da je došlo do manjeg broja infekcija zbog manje seksualne aktivnosti ili uspješne prevencije, ali može značiti i da je to posljedica manjeg broja testiranja."

Najvećem riziku od zaraze HIV-om izloženi su muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, korisnici intravenoznih droga, seksualni radnici i transrodne osobe. HIV je danas cjeloživotna kronična infekcija koja se uspješno liječi i kontrolira lijekovima i s kojom osoba može doživjeti normalan očekivani životni vijek.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.