Prva epizoda ponižavajućeg naslova "7 muškaraca i 1 gej" osvanula je na YouTubeu prije nekoliko dana te broji preko milijun pregleda. Cilj emisije jest pogoditi koji je od osmorice muškaraca gej.

Ni manje ni više, serijal je pokrenuo i vodi ultradesničar i ruski parlamentarac Vitalij Milonov. Osim što je kršćanski fundamentalist i radikalni protivnik abortusa (u toj mjeri da je prije 10 godina pokrenuo inicijativu kojom bi se embrijima dala ljudska prava), on je i autor zakona protiv "gej propagande" u Rusiji zbog kojeg LGBT+ osobe žive u strahu da će biti kažnjene, pretučene, zatvorene ili ubijene, iako je homoseksualnost u Rusiji legalna od 1993.

"Pronaći geja u našoj zemlji jednako je kao i naći McDonald's koji radi. Znamo da postoji, ali malo tko zna za njega," izjavio je uslijed sankcija koje Rusija trpi zbog invazije na Ukrajinu. Podsjećamo, mnoge međunarodne kompanije povukla su se s ruskog tržišta, pa tako i McDonald's.

Seksualnost sveli na diranje stražnjica

Muškarci u prvoj epizodi gledaju žene kako plešu na šipki i zavode muškarce kao u striptiz klubu. Cilj je vidjeti kako će tko reagirati, odnosno hoće li gej muškarac pokazati znakove odbojnosti. Drugi zadatak im je gurati ruke u, nazovimo to glory hole, iza koje moraju dodirnuti stražnjicu osobe te pogoditi radi li se o muškarcu ili ženi.

Na kraju epizode održava se glasanje tijekom kojeg muškarci objašnjavaju zašto misle da je netko gej u nadi da će osvojiti dva milijuna rubalja (oko 200 tisuća kuna). Ako uspiju, heteroseksualci dijele iznos. Ako ne, gej muškarac uzima sve.

Prva epizoda završava tako što muškarci eliminiraju heteroseksualca, a Milonov im se obraća riječima da su "ubili nedužnu osobu". Rukom pokazujući rezanje vrata također izjavljuje da se nada kako će se brzo pronaći tko je gej.

Ideja im i nije toliko originalna

Ovakav šou u Rusiji može proći jer govor i zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta nisu zabranjeni zakonom. Postavlja se i pitanje kako i zašto je gej muškarac pristao sudjelovati znajući da može biti ozbiljno ugrožen. Znajući kakva je situacija u Rusiji, ne treba isključiti ni mogućnost da je "gej" samo za potrebe emisije.

Kako ne bi bilo da su Rusi sami zaslužni za ovaj šou, slična ideja postala je popularna na TikToku prošle godine, a korijene povlači još otprije deset godina s Reddita. Jedan TikToker ispričao je kako bi volio gledati šou s 11 gej muškaraca i jednim heteroseksualcem u kojem je cilj obrnut – pronaći heteroseksualca. Ali postoji kvaka: nitko nije gej, već se heteroseksualci nadmeću tko je "više gej".

Poprilično je velik broj komentara onih koji bi vjerno pratili takav šou, a netko je otišao toliko daleko da je ideju usporedio sa situacijom u vojsci. Javna je tajna da su vojnici u treningu intimno "osuđeni" jedni na druge.

Na kraju ostaje vidjeti hoće li gay-friendly YouTube reagirati na ovo očigledno širenje homofobije i gubitak moždanih stanica.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.