Koliko ste samo puta od homofoba (koji se počesto identificiraju kao vjernici) čuli da pederi samim svojim postojanjem i urednim plaćanjem poreza državi promoviraju svoju seksualnost kako bi sve oko sebe učinili pederima?

Kad si gej koji je još u ormaru ili tek izašao iz njega, prvo te takvi naživciraju i uvuku u beskrajnu polemiku. Potom malo sazriješ i odlučiš ignorirati lokalne dušobrižnike koji te tjeraju u tvoja četiri zida dok paralelno žele baviti se tvojim intimnim životom. Naposljetku dosegneš božanstvenu razinu ironije i napraviš upravo ono što nametljivci nadobudno misle da radiš.

Da, zato što ste toliko jebeno naporni, odlučili smo ostvariti vam vaše najveće strahove i učiniti cijeli svijet pederskim! Dobro došli u svijet yassifikacije pred kojom ni Isus nije siguran.

Što je yassifikacija?

Yassifikacija (ili po naški pederizacija) internetski je trend kojim se obične, svakodnevne, neprivlačne i, ono najbitnije, tradicionalne heteronormativne stvari pokušavaju učiniti mekšima, slađima, ženskastijima i pederkastijima. Ukratko: boljima.

Glagol "yassify" trenutno je u izboru za riječ godine u australskom rječniku Macquarie, a riječ dolazi od popularnog uzvika u LGBT+ zajednici "Yass queen!" kojim se iskazuje veliko uzbuđenje, podrška ili čestitka za nešto. Vrlo često to bude kakav plesni pokret u klubu ili odlično našminkano lice. Potonje je izrodilo ovaj internetski meme s Toni Collette:

Naime, netko je yassificirao njezinu sliku iz scene horor filma "Naslijeđeno zlo" iz 2018. godine. Na slici nalik Munchovu "Vrisku" izgleda prestravljeno i užasnuto jer netko živ gori pred njom. A kako je internet leglo sprdnje i lažnih izgleda zahvaljujući aplikacijama poput FaceApp, netko se dosjetio provući njezino, za Instagram ne toliko dopadljivo lice kroz šminkerske filtere.

Tako smo dobili dvadeset godina mlađu, yassificiranu Toni Collette s kilom šminke. Virtualnim puderom prekrile su se bore, sjenilo i maskara užas u očima zamijenile su zavodljivošću, usnama našminkanim crvenim ružem kao da poziva na intimno druženje, a kosa je ofarbana i isfenirana kao da je tek izašla iz frizerskog salona.

Pred yassifikacijom ništa nije sveto

Njezino glamurozno lice pokrenulo je lavinu yassificiranog sadržaja na internetu, što zbog zabave i trenutnog zadovoljavanja potreba humora, što zbog kritike izgleda modernog društva i društveno-povijesne ljudskopravaške dubine koju yassifikacija može predstavljati.

Površno gledajući, od žena se očekuje da izgledaju savršeno i prate nedostižne standarde ljepote. Također, masi je smiješno vidjeti muževnog hetero muškarca s provučenim make-up filterom jer je to "gej". Ako zagrebemo malo dublje, vidjet ćemo da je yassifikacija zapravo alat kojim se na satirički način internet bori protiv toliko raširene homofobije i termina "gej propagande".

U gej svijetu takav nastup imaju drag kraljice koje pozitivno pretjeruju u svakom performativnom smislu, pa tako i sa šminkom. Kao što je već spomenuto, neki čim vide pedera, urlaju da im nameću svoju seksualnost i pripisuju to gej propagandi. Pa kad već misle da imamo plan pogejiti cijeli svijet, internet im je konformistički odlučio ostvariti želje yassifikacijom. Mi napadnuti uzvraćamo udarac sarkastičnom pozitivom.

Isus kao plastična plavuša

Dakle, yassifikacija poznatih osoba zadovoljava plitke potrebe, a što se dogodi kad provučemo Isusa kroz filtere? Crkva, najveći homofob na svijetu, sa svojim je sljedbenicima tamnoputog, istočnjačkog Isusa stoljećima činila zapadnjačkim bijelcem na svoju sliku i priliku.

Ali različite kulture imaju različite prikaze i shvaćanja Isusa, stoga crnci imaju crnog Isusa, a Koreja koja se u novije doba masovno pokrštava vjerojatno ima i "svog" kosookog.

Internet, doduše, želi Isusa "tetkastog" u inat svima. Time se jasno daje do znanja da se idoli i simboli mijenjaju prema duhu vremena u kojem živimo. Duboko smo u valu seksualne revolucije koja se bori za prava LGBT+ osoba, reproduktivna prava žena i protiv rasizma. Yassifikacija kao digitalni oblik umjetnosti samo je novi komentar u borbi protiv nepravde u društvu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.