Image

Ako je Pariz žena, Lisabon bi trebao biti lezbijka. To je grad strmih uzbrdica koji zahtijeva dobre cipele, grad u kojem su najveće pjevačice fada snažne, žestoke žene, čije prožimanje tradicionalnog i progresivnog inspirira beskrajne povorke posjetitelja. I zatim, naravno, tu je i to ime.

Zato mu oprostite ako nije tako lako naići na njegove scene lezbijskog života. Dok homoseksualci imaju barem šest noćnih klubova koje mogu zvati svojima, Lisabon nema bara ili kluba koji je namijenjen posebno lezbijkama. Na ulicama nećete primijetiti djevojke koje se drže za ruke (no niti muškarce koji se drže za ruke) zahvaljujući kulturi "starog svijeta" koja se još uvijek ne da. Ali naći ćete Lisabonce s toplim stavom prihvaćanja, a isplati se i potražiti "miješana" mjesta za izlaske. U tihom kvartu Avenida da Liberdade nalazi se jedno takvo mjesto, Os Tibetanos (Rua do Solitre 117, 011-21-314-2038) – jedan od rijetkih vegetarijanskih restorana (u Lisabonu je riba na prvom mjestu) s romantičnim stražnjim vrtom – ali najviše lesbian-friendly mjesta nalazi se u modernim kvartovima Bairro Alto i Principe Real.

Bairro Alto nalazi se na strmom brežuljku čiji vrh pruža poglede na rijeku Tagus i koraljne krovove grada. Kvart je mješavima makadamskih ulica i stanova s fasadama sa svijetlim pločicama, mjesto gdje lokalni klinci napucavaju nogometnu loptu, a oprano rublje suši se na balkonima. S dolaskom noći, pojačava se buka, restorani i barovi se pune mladima koji se zabavljaju i prelijevaju na uske ulice s pićem u ruci. Dok se neke djevojke pridružuju hordama homoseksualaca koji piju svoju prvu "rundu" koktela u Portal Largas (Rua Atalaia 105, 011-21-346-6379), većina odlazi u Primas (Rua Atalaia 144-146, 011-21-342-5925), sladak, 20 godina star pub s nogometom i pivom koje košta 1€, a vlasnice su sestre španjolke Conchita i Prima Martinez. "Obje smo lezbijke," kaže ljubazna Conchita. "Vrlo sam ponosna na to."

U blizini se nalazi Purex, plavo osvijetljen podzemni klub ispunjen mirisom tamjana (Rua dos Salgadeiras 28, 011-96-348-8641). Iako se za goste obično kaže da su "miješana" publika, različiti znakovi – uključujući poster za feministički umjetnički show i gomilu djevojaka koja se tu nalazi –  jasno pokazuju da je to još jedno od omiljenih okupljališta lezbijki. (Kad se nalazite u blizini, obratite pažnju na postere koji najavljuju povremena posebna događanja, ili provjerite lesboa.blogspot.com – ako znate portugalski—za najnovije informacije).

Odsjednete li u popularnom gay prenoćištu Hotel Anjo Azul (Rua Luz Soriano 75, 011-21-347-8069, noćenje od 40-75 €, http://anjoazul.com), nećete morati daleko posrtati do kuće Hotel ima svijetloplavo pročelje, ugodno predvorje i 20 urednih soba. Ali moramo vas upozoriti da za većinu putnica lezbijki noć počinje tek oko 2 ili 3 sata ujutro kad krenu na plesne podije jednog ili dva homoseksualna miješana kluba: Trumps (Rua Imprensa Nacional 104B, 011-21-397-1059) u obližnjem gay klubu Principe Real, ili još popularnijem Mister Gay (Quinta dal Silveira, Monte de Caparica, 011-96-258-6803), do kojeg se dolazi brodom ili autobusom preko rijeke Tagus u Costa da Caparica. "Transvestiti su najbolji," tvrdi jedna baby dyke s grimiznom kosom o klubovima s drag točkama.

Drag točke? U 3 ujutro? Kakve su to lezbijke? A onda, neočekivano, druga djevojka vikne: "L Word'! Volimo ga!" Neke su stvari univerzalne. I zato – nemajte straha.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.