Image

Osim što se može nazvati začetnicom "lezbijskog šika", Gia Carangi je bila jedan od prvih tzv. supermodela, utirući put generacijama "neobičnih" ljepotica, uključujući Cindy Crawford, čiji je nadimak bio "baby Gia".

Ako u Google upišete njezino ime, dobit ćete web stranice obožavatelja od kojih su neke uznemirujuće fetišistički posvećene njezinom tragičnom svršetku. Kao i Marilyn Monroe, Gia je dokaz našeg nezasitnog apetita za ukletim ženama. Njezina priča nadahnula je biografski film "Gia", koji je Angelinu Jolie vinuo u zvjezdane visine. 

Usamljeni par u hodniku hotela. Crno-bijele fotografije, jaka svjetla pojačavaju tamne sjene koje padaju na blijed, svjetlucav mramor. Oni su skladan par: visoki i elegantni u savršenoj odjeći, njihova divna lica u profilu. On se naginje prema njoj kako bi upalio cigaretu, a cigarete im se dotiču na vrhovima. Ona ga dodiruje samo u struku, samo dlanom, kao da ga odgurava, njezina glava zabačena je unatrag, tamna kosa pada preko njezinih ramena. Ali par nije ono što se čini: obje su žene, a jedna od njih je Gia, najuspješniji i najutjecajniji model toga vremena.

Slavna fotografija Helmuta Newtona, snimljena 1979, poigrava se idejom androginosti i upitne seksualnosti svojih subjekata. Ali možda stvarni život Gie, predivne žene na fotografiji, utjelovljuje njezin vizualni koncept. Otvoreno lezbijka i dječački cool izvan objektiva kamere, Gia je okrenula svijet modela naglavačke i redefinirala poimanje ljepote, ali njezina je karijera bila tragična i kratka. Osim toga, Gia Carangi je utjelovljavala "lezbijski šik" još desetljeće prije no što je pojam uopće izmišljen.

Rođena u Philadelphiji 1960., Gia je bila kćer Kathleen i Joea Carangija. Joe je vodio restoran i lanac sendvič-barova; Kathleen je bila domaćica i majka troje djece. No taj je brak bio nepouzdan i povremeno nasilan, a 1971., kad je Gia imala samo 11 godina, Kathleen je napustila muža i djecu. Neki koji su poznavali Giu, nalazili su razloge za njezinu nestabilnost i ovisnost o drogi koja je narušila njezin život u teškom djetinjstvu. Ona je svakako bila zahtjevna i manipulativna; rođaci je se sjećaju kao razmaženog i stidljivog djeteta, "mamine curice" koja nikad od majke nije dobivala onoliko koliko je željela, ali je u tinejdžerskoj fazi pronašla nov način privlačenja pozornosti.

U školi se družila s "Bowie klincima" - skupinom obožavatelja koji su opsesivno obožavali Davida Bowiea, baš kao i ona, čiji su čudan, glam stil oponašali. No Giu nisu privlačile samo "platforma" cipele i provokativna odjeća, već Bowieva igra spolnošću i otvorena biseksualnost. "Gia je bila najčišća lezbijka koju sam ikad sreo," rekao je kasnije prijatelj iz tog vremena Gijinom biografu, Stephenu Friedu. "To je bila najjasnija stvar vezana uz nju. Kad je imala 13 godina, slala je djevojčicama cvijeće, a one su "padale" na nju bez obzira da li su bile gay ili ne." Drugi poznanik opisao je njezinu dječačku pojavu i opuštenu seksualnost kao reminiscenciju na lik Cay iz filma "Deset Hearts" iz 1986.

Gia i njezini ludi za Bowiem bi-prijatelji počeli su izlaziti u philadelphijske gay klubove i barove, no iako se ona ugodno smjestila u svom lezbijskom identitetu, Gia nije imala namjeru preuzeti prihvaćeni lezbijski stil. "Njezina profinjena androginost dovela je do novog stila oblačenja", piše Fried. "Pobacala je svoju svjetlucavu garderobu i zamijenila je za staru odjeću; muške široke hlače koje se nose s majicama kratkih rukava ili mekane Oxford košulje i kaubojske čizme. I nikad se nije šminkala, za razliku od svih žena i mnogih muškaraca koje je poznavala. To je bio modni stil kakav nitko u Philadelphiji – muškarac, žena, hetero ili gay – nije imao".

Naoružana svojom posebnom estetskom i jedinstvenom androginom zavodljivošću koja je podjednako osvajala žene i muškarce, bilo je čudno kad je Gia napokon zapela za oko lokalnom fotografu Mauriceu Tannenbaumu. Njegove su fotografije toliko zadivile modnu agenticu Wilhelminu Behmenburg Cooper iz "Wilhelmina Models Inc", da je spustila svoje kriterije za minimalnu visinu modela i dala joj ugovor. Ohrabrena od svoje majke Kathleen, koja je i sama nekad pokušavala uspjeti kao model, Gia se preselila u New York kad joj je bilo 18.

Tamo nije odmah uspjela. Većina klijenata još je tražila plavokose, "sveameričke" tipove žena. Danas je na bilo koji način teško razmišljati o Gijinoj pojavi kao "etničkoj", ali u to je vrijeme zbog svog tamnoputog američko-talijanskog izgleda bila isključena iz mnogih poslova. Ali je Wilhelmina, koja je također zastupala nekoliko crnih top-modela, preferirala njezin "egzotičan" izgled i nije prošlo mnogo, a njezina se vjera isplatila: Gijina je karijera odjednom procvala do neslućenih visina.

Njezina prirodna opuštenost pred kamerama – mogla se po potrebi činiti profinjenom, divljom ili poput "djevojke iz susjedstva" - učinila ju je najtraženijom među vrhunskim fotografima, a modnim je urednicima uskoro zapela za oko pojava nove cure u gradu. To što je sama imala poseban stil, odvajalo ju je od većine drugih modela. Gia je bila nešto poput visokomodne verzije novovalne rokerice Patti Smith na naslovnici njezine ploče "Horses". "Bila je", piše Fried, "predivna punk butch pin-up djevojka", koja je u modni svijet unijela ulični stil. "Gia me podsjećala na Jamesa Deana", kaže fotografkinja Andrea Blanch. "Bila je vrlo cool, ali je bila i strašno ranjiva".

1979., u roku od pet mjeseci, Gia je bila na naslovnicama britanskog, francuskog i američkog Voguea, i dva puta na naslovnici američkog Cosmopolitana. Za svoju je drugu naslovnicu Cosma pozirala u žutom kupaćem kostimu grčkog stila koji je pokazivao njezine grudi. Kao današnji brazilski model, Gisele Bundchen, Gijina je pojava smatrana izrazito čulnom, za razliku od sramežljivih modela tog vremena. Bila je također i niska za modela, tek oko 172 cm – iste visine kao Kate Moss. Pojavila se i u kampanjama za Armani, Versace i Dior. Novo, "vruće" modno lice bilo je i na posteru za Studio 54 – svjetski poznat noćni klub za zvijezde koji je utjelovio disco razdoblje (kao i zloglasni Mudd Club), mjesto na koje je Gia redovito izlazila.

U međuvremenu, Gia se isticala među predivnim mladim ženama Manhattana. Mnogo se pričalo o njezinoj "agresivnoj" seksualnosti. Mnogo se pisalo o tome da ako je bila u sobi s nekom djevojkom na snimanju, pokušala bi je zavesti; ipak, drugi su govorili da je njezina seksualna taktika bila više dječja no predatorska. Iako joj je bilo lako privući pažnju žena, Gia je žudjela za ljubavlju i sigurnošću stabilne veze.

Ali kao što su stvari za nju brzo krenule dobro, postajale su i lošije. Buntovnički stav koji su fotografi voljeli nije bilo lako bilježiti kamerom, kao ni njezinu krhkost. U svojoj Bowie fazi, Gia je eksperimentirala s drogama; sad je, sama u velikom gradu s mnogo novca na bacanje, postala ovisna o heroinu. Droga ju je učinila nepouzdanom; modni agent Bill Weinberg sjeća se Gie kao, "Pravog kaosa… Pohabanog malog uličnog djeteta… Ako se nije osjećala dobro, ne bi se ni pojavila." Nije bilo neuobičajeno za Giu da zadrijema između snimanja, ili još gore, da ode kako bi nabavila drogu, još uvijek obučena u dizajnersku odjeću.

Njezina ovisnost nije bila tajna, ali se neko vrijeme to toleriralo. Napokon, droga nije bila ništa novo u njihovom svijetu žestokih tuluma, ali je Gia prekoračila granice prihvatljivog. Osim svog nepouzdanog ponašanja, uskoro je imala tragove igala i upaljene rane na rukama na mjestima gdje je stalno ubrizgavala drogu. Njezin stil života postajao je sve rizičniji dok je počinjala posjećivati zloglasne shooting galleries istočnog Manhattana, a zatim opasni i oronuli kvart pun droge gdje se s nekoliko dolara moglo kupiti drogu, "podijeliti iglu" i doći u sobu gdje su narkomani ubrizgavali drogu i mogli se "oduzeti" na neko vrijeme.

1981. Gia se vratila u Philadelphiju kako bi pobijedila svoju ovisnost. Tamo je slijedio bolan ciklus rehabilitacije, pokušaji povratka, vraćanje heroinu iza kojeg je slijedila nova rehabilitacija. Do 1982. modni svijet je proglasio da je Gijino vrijeme prošlo. Na svojoj zadnjoj naslovnici Cosma, koju je snimio njezin prijatelj Scavullo, pozirala je gotovo zakopčana do grla, lica slikanog pod kutom koji je skrivao natečenost od droge i s rukama iza leđa kako se ne bi vidjeli tragovi igala.

U Philadelphiji se spetljala s lijepom biseksualkom iz bogate obitelji čiji su divlje ponašanje i afinitet prema teškim drogama bili jednaki njezinima. Njihova on-off veza nije joj pružila stabilnost koju je trebala i njezino se propadanje ubrzalo. Na rehabilitaciji je rekla kako se snalazila na razne načine kako bi došla do novca za drogu i da ju je silovao preprodavač droge. Tijekom zime 1985., Gia je počela sumnjati da ima AIDS. Kad joj je nekoliko mjeseci kasnije bolest i dijagnosticirana, to je nije iznenadilo. Iako je bila jedna od prvih žena u Americi za koju se zna da je umrla od AIDS-a, bolest je već prodrla u svijet mode i morala je dobro znati što je čeka.

Odvojena od svoje djevojke, posjećivana tek od nekoliko preostalih prijatelja s rehabilitacije koje je njezina majka često tjerala od nje, Gia je umrla u bolnici 18. studenog 1986. Imala je 26 godina. Nitko iz svijeta mode nije nazočio njezinu pogrebu.

Gijino nasljeđe je ogromno i raznoliko. Bila je jedna od prvih tzv. supermodela, utirući put generacijama "neobičnih" ljepotica, uključujući Cindy Crawford, čiji je nadimak bio "baby Gia". Ako u Google-tražilicu upišete njezino ime, dobit ćete web stranice obožavatelja; neki su uznemirujuće fetišistički nastrojeni prema njezinom tragičnom svršetku. Kao i Marilyn Monroe, Gia je dokaz našeg nezasitnog apetita za ukletim ženama. Njezina priča nadahnula je biografski film Gia, koji je Angelinu Jolie vinuo u zvjezdane visine. I, zastrašujuće, tijekom modne fascinacije heroinom sredinom '90-ih, glasine kažu da su se modeli koji su čeznuli za tad popularnim "iscrpljenim i beskućničkim" izgledom, u njezin spomen nazivale "Gia djevojkama".

Jadna Gia. Mora da postoji bolji način sjećanja na nju od toga.

www.giacarangi.com

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.