Image

Često nam govore da starije hetero žene nisu poželjne ako nemaju pristojnosti učiniti da se doimaju mlađima. Ali što s nama, gay djevojkama?

"Muškarac je star koliko se osjeća starim, žena je stara koliko izgleda staro", napisao je pjesnik i pisac Mortimer Collins prije jednog stoljeća. Izreku treba čitati kao starinski viktorijanski ženomrzac: zapravo, osjećaj je depresivno točan. Samo zastanite na bilo kojem novinskom kiosku i prebrojite naslove, "Kako izgledati fantastično s 40!" ili "Muž me zamijenio za noviji (mlađi!) model!"

Prebacite se na TV i prebrojite programe koji vam govore da morate "Izgledati 10 godina mlađe", po mogućnosti tako da se podvrgnete ekstremnom makeoveru. Ako pogledate, gotovo bilo koji film ima romantičnog muškog glavnog junaka u njegovim 50-ima, 60-ima, ili ako se radi o Sean Conneryju – 70-ima, i procijenite godine njegove ljubavne družice. Ona će biti u svojim 20-ima, ili u najboljem slučaju i uz rizik, u ranim 30-ima.

Poruka je jasna: starije žene nisu prikladne za gledanje, a definitivno nisu toliko poželjne, osim ako nisu dovoljno pristojne da izgledaju mlađe no što jesu. "Žena ima godine koje zaslužuje", primijetila je, pomalo kiselo, Coco Chanel. Ali Chanel je cijeli život lagala o svojim godinama.

Kao lezbijke, mi volimo vjerovati da smo nekako izbjegle ovu otrovnu opsjednutost mladošću mainstream kulture. Mi smo Petar Pan naše "vrste": nekako se dulje doimamo mlađima, kao da vjerujemo da nam je dan kolektivni savjet od naših majki da budemo izuzete iz gadne, neelegantne gomile ženskih tijela koja stare oko nas. No da li je zaista jednako za sve nas? Ili je "petarpanovska" percepcija lezbijki ona koja vjeruje pogledu butch oka na svijet, ili čak vječno mlade muškosti koja nema straha od starenja osim ponešto većeg broja jakne ili dostojanstvenog sijeđenja kose oko sljepoočnica?

"Žena koja "prolazi" kao muškarac izgleda kao mlađi muškarac; muškarac koji "prolazi" kao žena izgleda kao starija žena", primijetila je queer butch umjetnica Peggy Shaw u svom zadnjem solo nastupu, "Gospodin u menopauzi". "Tako to ide. Vidite, ostajem mlada tako što "prolazim" pod muškarca. Žrtvujem svoju "ženskost" za mladost".

Njezin portret muževnosti složen je i dekonstruktivan: suprotna strana gospodina u menopauzi je butch baka koja se boji otkriti sebe u svojoj goloj, duboko ranjivoj ženstvenosti. U drugim situacijama, pak, butch pogled na svijet je manje upitan; svakako manje plemenit. Dyke stranice za "dejting", poruke i chat sobe redovito izdaju sentimente koji se ne mogu razlikovati od onih Mortimera Collinsa."Debela stara butch traži prekrasnu mladu femme"! oglašava se nedavno na Internetu – možemo se samo nadati neuspješno.

Što dakle ostaje starijim femme, ženama koje su odabrale ne žrtvovati svoju "ženskost" za mladost, čiji se lezbijski rod ispoljava njezinim stalnim otporom prema i ponovnom iznalaženju ideje ženstvenosti? Joan Nestle, koja danas ima 65 godina, napisala je možda više no itko o veselju, boli i iznenađenjima starenja kao femme i kao seksualna žena iznad određene starosne dobi, i mnogi od nas u njoj traže potvrdu i nadahnuće. Ali koja znanja možemo ponuditi jedne drugima?

"Prolazila sam kroz veliku krizu ulazeći u 40-te", kaže Karen Parker, koja sad ima 46. "Htjela sam se samo sakriti, postati nevidljiva. Nisam nosila suknje niti haljine nekoliko godina. Mislim da sam upravo tada shvatila da starim i nisam znala što trebam napraviti kako bih bila ta starija žena koja sam postajala. Uvijek sam bila koketna i živahna i naprosto se više nisam uklapala tamo gdje sam bila. Morala sam se začahuriti kako bih sve to shvatila i bila sposobna ponovno izaći. Za to vrijeme se nisam osjećala kao femme jer sam bila zauzeta "održavanjem" ženstvenosti i "predstavom" - što je za mene značilo "femme". Osjećala sam se kao žena i lezbijka, ali se nisam osjećala femme i zbog toga sam se neko vrijeme osjećala kao pola osobe."

Za druge žene, shvaćanje da ih ionako nitko ne gleda pogoršava krizu. Tema "vidljivosti" uvijek je bila problem za femme; ali ako spojite termine femme lezbijka i "starija žena", u opasnosti ste da održavate zabave za duhove. Je li, kao što je rekla Mć West, bolje da nas netko gleda nego da nas previdi?

Val Johnson (57) sjeća se kako su je uzimali zdravo za gotovo: "Do mojih kasnih 40-ih, ljudi su se okrenuli i pogledali kad bih ušla u bar, a željela sam da ne gledaju, iako je u tome bilo nečeg što mi se prilično sviđalo. Dok sam bila u vezi, nisam puno primjećivala da se bilo što promijenilo, ali kad izlaziš sama nakon 53. godine, osjećaj je zaista drugačiji. Sad razmišljam – ako flertam, hoću li izgledati kao budala?"

"Iskreno, jebe mi se da li moje sise izgledaju dobro u klubu punom 20-godišnjakinja", kaže Jean T., 50. "Ono što me više brine jest mogućnost propadanja mog tijela i fizičkih mogućnosti. Ne osjećam se kao da imam toliko godina koliko imam: kad pogledam nekoga tko ima 50, još uvijek mislim da su generaciju stariji od mene. Kad krenu "valunzi", vjerojatno ću misliti da se to moje unutrašnje dijete igra šibicama. Ali također se moram suočiti s činjenicom da ima nekih aktivnosti kojima se jednostavno ne mogu više baviti, a to je malo deprimirajuće. Na primjer, za svoj 50. rođendan otišla sam "boardati" na snijegu i završila s istegnutim i potrganim ligamentima. Nisam mogla hodati tjednima."

"Čudno je", kaže Ali Russel, 54, "Na neki način imaš više samopouzdanja i znaš što može proći, a što ne. Ali počinju se događati suptilne stvari koje te "miniraju" - kao da vas ostatak svijeta počinje zanemarivati zbog vaših godina. Ja sam sretna što pripadam generaciji koja je bila militantno feministička na način na koji prethodne generacije nisu bile. I nekako me to čini manje ranjivom na prosudbe i klasifikacije drugih ljudi. Ali to isto tako znači da se iznenadite kad vas one pogode. Pitate se što je pošlo krivo – zašto se osjećate uznemireno zbog nečijih pretpostavki o vama na temelju vaših godina."

Jedna od prvih lekcija koja se učila u militantno feminističkoj školi 70-ih bila je da volimo svoje tijelo i još uvijek možete prepoznati lezbijku feministicu određene dobi u ženskim toplicama po tome što je iz principa gola. Ipak, mnoge žene opisuju novu svijest o svojim tijelima dok se mijenjaju, stare i boraju se. "Fizički je teško", kaže Val, "Nemam više ravan trbuh i nikakva vježba ga ne može vratiti. Mišićni tonus je nestao. Odjednom imam namreškane noge, i zbog toga me sram. Ponekad za vrijeme seksa, ako sam na rukama i koljenima, brinem da li mi grudi vise i kako sve to izgleda. Ali naprosto se morate nositi s tim – ili se seksajte ležeći samo na leđima!"

Čak i Lois Weaver, 56, queer femme umjetnica i pionirka obrnutog striptiza – u kojem počinje točku gola na pozornici, a zatim se polako i sexy oblači – priznaje da se pita da li je vrijeme da se "pokrije". "Postala sam povučenija prije nekoliko godina", kaže ona, "Ali onda sam upoznala Dixie Evans, 80-godišnju stripericu i voditeljicu Exotic World Burlesque muzeja u Californiji i upitala je jesam li prestara za svlačenje, a ona mi je rekla "Za to nikad nisi prestara! Skidaj se!" Tako me inspirirala da nastavim s tim."

Mnoge žene s kojima sam razgovarala za ovaj članak opisale su strah i tugu suočavanja sa starošću, a ne s tek malo starijom dobi. Ali osjećaj otmjenosti i zrelosti je daleko prisutniji: vjere u svijet i zrele seksualne moći koju valja slaviti. "Svakako se osjećam sigurnijom, vrednijom", kaže Karen. "Mislim da je starija femme kao divna vatra u kaminu koja ima svoju povijest – povijest vaše seksualnosti. Prije se seksualnost mnogo više odnosila na vaše tijelo. Sad se radi o iskustvu, stavu i mudrosti."

Ali trenutno uživa u svojoj seksualnosti, ali ne s drugima, već masturbirajući. "Sada doživljavam bolje orgazme nego ikad prije u životu", kaže ona. "Dulje traju, dublji su i mogu doživjeti višestruki orgazam što nikad prije nisam mogla. Ne znam zašto: možda sam si po prvi puta dala truda otkriti što mi se zaista sviđa, što trebam i želim i kako biti sama sebi ljubavnica. Mislim da to prije nisam smatrala pravim odnosom. Danas smatram i osjećam se dobro."

Obnovljena znatiželja i zaigranost stalne su teme. "Godine su mi dale pouzdanje da budem zaigranija", kaže Imogene, 58. "Nedavno sam se "uhvatila" kako flertam s drugim femme, hetero ženama, kao i sa butch ženama. Zabavno je: sviđa mi se riskirati i činiti stvari koje prije ne bih. Jednostavno se nisam osjećala seksualno. Ali sad se osjećam sigurno u svojoj seksualnosti, u svom tijelu, u tome kako izgledam i kako se oblačim – i oduševljena sam time koliko mladih žena privlače starije žene. Volim biti starija femme. To je jednostavno najdivnija stvar. Kakav dar."

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.