neznalice.jpg Ruku na srce, današnje doba političke korektnosti može biti teško za znatiželjnike. Postoje pitanja koja strašno želite postaviti, ali bojite se da ne dobijete pljusku… ili još gore, da vas označe kao homofoba. Ili homofila. Znatiželjnima – i onima koji nemaju pojma – posvećujem ova pitanja i odgovore o tajnim ritualima i simbolima lezbijskog života.

Je li u redu lezbijku zvati lezbačom?
Ne, ne i ne, ukoliko i sami niste lezbača.

Tko je bila Sappho?
Ako ste proveli imalo vremena u društvu lezbijki, onda znate da većina nas ima, imala je ili planira imati mačku, psa ili, nešto rjeđe, zmiju, koja se zove Sappho. Ako ste popili nekoliko piva ili nekih drugih supstanci za opuštanje, možete nas čuti kako zbijamo glupe šale o tome da smo "safisticirane" (elegantan način priznavanja naše orijentacije).

Unatoč svim ovim dodvoravanjima, povijesna Sappho, pjesnikinja koja je živjela na otoku u prvoj polovici sedmog stoljeća prije nove ere, ostaje prilična tajna. Iako je jasno da je bila cijenjena umjetnica svog vremena (Platon ju je jednom nazvao "desetom muzom"), nama je ostao samo mali djelić njezina pjesništva. Ta se poezija naziva homoerotičnom.
Detalji Sapphinog života, nažalost, samo su skice. Većina učenjaka slaže se da potječe iz bogate obitelji i da je većinu života provela na Lezbosu gdje je bila mecena ženama koje su postale njezine prijateljice i ljubavnice prije no što su se udale za muškarce. Postoje i priče da je i Sappho bila udana i da je imala dijete; neke legende čak kažu da se ubila zbog neuzvraćene ljubavi prema muškarcu (ali ne radi se o njezinome mužu). Rijetki akademici čak tvrde da Sappho uopće nije imala interesa prema vlastitom spolu, već da je njezina poezija o ženama naprosto tradicionalno izražavanje divljenja.

Pogledajte kako vam se čini:

I have not had one word from her
Frankly I wish I were dead
When she left she wept
a great deal; she said to me, "This parting must be
endured, Sappho. I go unwillingly."
I said, "Go and be happy
but remember (you know
well) whom you leave shackled by love."

(Prijevod: Mary Barnard)

Klasično izražavanje divljenja. Aha.

Što je gay agenda?
Pojma nemam. Cinici bi mogli reći da je tzv. "gay agenda" izmišljena urota, nametnuta od strane homofobnih idiota koji imaju previše vremena, a s namjerom da se heteroseksualci počnu bojati lezbijki i homoseksualaca. Ali ja nisam cinična. Više sam teoretičarka urote. Nadam se da postoji velika, organizirana, dobro financirana gay mreža koja neumorno radi kako bi osigurala jednakost za sve bez obzira na seksualnu orijentaciju. Možda se samo nisam popela dovoljno visoko na lezbijskoj hijerarhiji da bih čula za to.

U međuvremenu, moja privatna gay agenda izgleda ovako: čistim mačju kutiju za pijesak, idem u kupnju namirnica, mijenjam ulje u autu, idem na posao, dolazim kući, nahranim mačku, pišem, idem u krevet. Prilično zastrašujuće, zar ne?

Traže li lezbijke i homoseksualci posebna prava?
Ovisi o tome što su za vas posebna prava. Želim pravo da se vjenčam za osobu koju voli. Želim pravo da nisam diskriminirana na poslu. Želim pravo da mogu šetati s djevojkom držeći je za ruku bez da me netko maltretira. Želim da se Vlada makne iz mog kreveta i tijela. Ako to smatrate posebnim pravima, onda pretpostavljam da to tražim.

Kakva je ono malena sjekirica?
To je labris, sjekirica s dvije oštrice koju su navodno u bitku nosile drevne ratnice. Ona se povezuje s grčkim božicama Artemidom i Demetrom, kao i s Amazonkama, plemenom žena poznatima po svojoj neustrašivosti u bitkama. Danas lezbijke nose labrise na lančićima ili naušnicama koje simboliziraju moć, snagu i žensko jedinstvo. Oh, da i znak drugim lezbijkama o našoj seksualnoj orijentaciji. Ne možete se potpunosti pouzdati u svoj gaydar!

Zašto neke lezbijke nose ružičaste ili crne trokute?
Ovo već ulazi u ozbiljnu tematiku. Tijekom Holokausta, nacisti su tjerali homoseksualce da nose ružičaste, a "socijalno neprihvatljive" žene (tj. lezbijke i prostitutke) crne trokute. Kad su savezničke snage došle osloboditi koncentracijske logore, homoseksualci nisu oslobođeni – ostali su zarobljeni kako bi odslužili ostatak kazne za svoje "zločine". Nošenje ovih simbola način je da se oda počast i da se prisjetimo više od 200 000 lezbijki i homoseksualaca koji su umrli tijekom Holokausta i način da se prisjetimo kako su granice civilizacije tanke … posebno za ugrožene manjine.

Mrze li lezbijke muškarce?
Koji bi bio smisao toga? Biti lezbijka znači da voliš žene, a ne da nekog mrziš. Osim toga, ja vjerojatno uživam s muškarcima više od većine hetero žena koje poznajem. Jer, na kraju krajeva, ja ne spavam s njima.

Što lezbijke rade u krevetu?
Isto što i svi drugi: spavamo. Eto ga. Prava istina o lezbijkama. I pomalo je dosadna, zar ne? Nije ništa zanimljivije od, recimo, pogleda na heteroseksualni par. (Što uostalom znači to vjenčano prstenje? I čemu bijela vjenčanica?)

Pouka: konačno, ljubav između odraslih osoba koje svjesno ulaze u vezu je ljubav. Sve to ima puno smisla, ili uopće nema– ovisi o vašoj točki gledišta. Lezbijska ljubav nije ništa zagonetnija ili šokantnija, a svakako nije zanimljivija od bilo koje druge vrste ljubavi. I to vam je informacija iz prve ruke!

Debra L. Stang, www.suite101.com / CroLportal (prevela Lana)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.