Image

Imati dijete osnovno je ljudsko pravo. A osnovno pravo djeteta je da bude voljeno, zaštićeno, da raste okruženo ljubavlju i poticajima.

Tako razmišlja 25-godišnji Zagrepčanin Ivan Posavec, deklarirani homoseksualac, i u te dvije rečenice sažima ono u što, zapravo, vjeruju svi ljudi, ma koje spolne orijentacije bili. Ivan je u sretnoj vezi s četiri godine starijim Stjepanom Pavlekom. 

Njihova je priča tipična za mlade ljude – sreli su se i započeli vezu prije četiri godine, prije dvije godine zajedno su se uselili u stan, za koji otplaćuju kredit... Stjepan je suvlasnik informatičke tvrtke koja svoje usluge pruža bankama, Ivan završava fakultet. Hoće li imati djecu?

'Nismo o tome razgovarali, barem ne ozbiljno. Na početku smo se znali zafrkavati: 'Gledaj, ja u budućnosti želim imati djecu, to je uvjet za vezu'', smije se Stjepan. Zasad su, kažu, premladi, no ako i kad im dođe želja, dobro dođe. No hoće li je moći realizirati u Hrvatskoj? Otvara li im nedavno izglasovani Zakon o suzbijanju diskriminacije vrata prema opciji posvajanja ili Obiteljski zakon to još koči? često se ovih dana ponavlja da Obiteljski zakon sprečava posvajanje djece homoseksualcima.

To je zapravo pogrešno – u zakonu se nigdje se ne spominje spolna orijentacija, a zakon kaže da dijete može posvojiti bračni par ili pojedinac. 'Pa, ako može Milanka Opačić, mogu i ja, među nama nema razlike', objašnjava Stjepan.

No postoji i dosad malo poznata pravna kvaka – Hrvatska je potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima, na osnovi koje je početkom godine Europski sud za ljudska prava presudio u korist lezbijskog para iz Francuske koji je tužio državu zbog diskriminacije. A međunarodni sporazum je dio pravnog poretka Republike Hrvatske po pravnoj snazi iznad zakona!

'Realnost je da u Hrvatskoj nema zakonskih mogućnosti zabraniti posvajanje homoseksualcima. Tko hoće, može tužiti državu, no to zahtijeva mnogo strpljenja i razvijenu samosvijest. Trebat će još neko vrijeme da se to dogodi', objašnjava Stjepan. Iako su i Ivan i Stjepan više nego svjesni činjenice da klima u Hrvatskoj nije ni najmanje naklonjena homoseksualcima, mogućnost da jednog dana imaju mališane promatraju s opreznim optimizmom.

'Duboko vjerujem da nisu svi građani ove zemlje crni đavoli', govori Stjepan te dodaje da bi bilo strašno, ali i nezamislivo, da okolina zlostavlja dijete koje nije ništa krivo.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.