Image

Kad god se neka lezbijka iz svijeta zabave ili sporta deklarira, ona otvara vrata i drugima. To olakšava coming out svima ostalima, a naročito onima iz iste branše.

Naravno, mnogo je poznatih lezbijki još uvijek u ormaru. Ovdje se podsjećamo na neke od hrabrih žena koje su nam utrle put.

Billie Jean King: Rođena 22. studenog 1943. u Long Beachu, Billy je danas umirovljena tenisačica. Tijekom iznimno uspješne karijere osvojila je 12 Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji, 16 u konkurenciji ženskih te 11 u konkurenciji miješanih parova. Billie Jean King jedna je od najvećih tenisačica i sportašica svih vremena. Između ostalog, javno je govorila protiv seksizma u sportu i društvu. Najpoznatija je po "Borbi spolova", meču koji je odigrala 1973. godine protiv Bobbyja Riggsa, bivšeg wimbledonskog prvaka. Bobby je bio najbolji tenisač na svijetu 1941., 1946. i 1947. godine. U tome meču Billie ga je porazila. 1981. godine bivša je djevojka javno outala Billie Jean King. Bojeći se za svoju karijeru, Billy je tu vezu nazvala "pogreškom", ali čak i tad je izgubila sve sponzore. 1998. je sama priznala da je lezbijka. Bila je jedna od prvih javno deklariranih lezbijki u sportu.

Martina Navratilova: Najbolja tenisačica na svijetu rođena je 18. listopada 1956. u Pragu. Osvojila je čak 59 Grand Slamova (18 pojedinačno, 31 u paru i 10 u miješanim parovima). Osvojila je Wimbledon 9 puta u pojedinačnoj konkurenciji. Inače drži rekord u najvećem broju osvojenih turnira u pojedinačnoj i konkurenciji parova, 167 i 177 naslova. Iz Čehoslovačke je 1975. otišla u SAD, u dobi od samo 18 godina, a državljanstvo je dobila 1981. Kad je napokon bila prisiljena odgovoriti na vječno pitanje je li lezbijka, 1980. je odgovorila potvrdno. To priznanje nije naišlo na pozitivan odjek u javnosti te također nije dobila očekivane sponzore, ali je hrabro nastavila karijeru i postala izuzetno uspješna, kao i uzor ostalima.

K.D. Lang: Rođena je 2. studenog 1961. u Edmontonu kao Kathryn Dawn Lang. 1985. dobila je kanadsku nagradu Juno za najperspektivniji ženski vokal. 1986. potpisuje ugovor s američkim glazbenim producentom u Nashvilleu i već sljedeće godine postiže uspjeh s prvim albumom Angel With A Lariat. U godinama koje slijede izdaje još dva albuma, Shadowland i Absolute Torch and Twang. Postala je ugledno ime country glazbe ali tek 1992. izlazi iz tih okvira. Snima album Ingenue i dobiva prvi Grammy za pjesmu Constant Craving. Nakon tog albuma javno se deklarira kao lezbijka, a njezin primjer nešto kasnije slijede Melissa Etheridge i Ellen DeGeneres.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.