Image

Od 6. travnja ime surogat majke neće više morati biti navedeno na rodnom listu djeteta.

 

Izmjena zakona omogućuje gay parovima da postanu i legalni skrbnici. Homoseksualnim parovima u Velikoj Britaniji bit će omogućeno da legalno postanu roditelji svojoj djeci koju je rodila zamjenska majka, a oni je posvojili. Tako će od 6. travnja zbog promjene u zakonu primjerice dva muškarca moći biti navedeni kao roditelji na rodnom listu djeteta po prvi put u povijesti te zemlje. Ime surogat majke biti će izbrisano. Postojat će međutim originalni rodni list u kojem se navodi ime majke i koji će dijete moći zatražiti kad navrši 18 godina. 

 

Izmjena zakona trebala bi pomoći istospolnim i nevjenčanim parovima koji žele surogat djecu. Ona će im omogućiti da i pravno postanu roditelji po jednostavnijoj proceduri. Trenutno samo oženjeni, heterosekusuani parovi imaju tu mogućnost. Ove promjene osuvremenjuju zakon koji ide u korak sa životom 21. stoljeća i napokon priznaje da sve više istospolnih i parova koji nisu vjenčani imaju zajedno djecu.

Surogatstvo je sve češće i nudi alternativu parovima ako sve ostale metode, uključujući i umjetnu oplodnju, ne uspiju. Trenutni zakon u Velikoj Britaniji omogućava heteroseksualnim oženjenim parovima da dobiju dozvolu za roditeljstvo za dijete koje im je rodila surogat majka i s kojom su potpisali ugovor o surogatstvu. No muški i ženski te nevjenčani parovi ne mogu to učiniti. Ime surogat majke mora biti navedeno na rodnom listu djeteta. Uz to, ako je udana, njen suprug se legalno smatra ocem.

Tako su primjerice Steven Ponder i njegov partner Ivan Sigston prošle godine postali očevi kad je Stevenova udana sestra Lorna Bradley rodila sina Williama, kao surogat majka. No, njeno se ime pojavilo na rodnom listu zbog čega je postala pravna skrbnica djeteta. Steven i Ivan mogli su mu postati legalni skrbnici samo ako ga posvoje, a zbog toga bi morali proći kompliciranu proceduru socijalnih službi i administracije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.