umjetnaoplodnjaLezbijke koje žele postati majke, a nemaju novca za  umjetnu oplodnju, sve više traže donatore sperme na internetu, pokazalo je novo britansko istraživanje. Sveučilište u Manchesteru izvijestilo je kako su cijene u klinikama toliko visoke da ih brojne lezbijke jednostavno ne mogu platiti. Jedan IVF ciklus može koštati čak 8000 funta.

Zato se žene kojima je to nepriuštivo češće obraćaju prijateljima ili traže donatore na internetu. Međutim, tako nemaju zakonsku zaštitu i postoji veća mogućnost kasnijih sukoba oko skrbništva. Za razliku od njih, parovi koji koriste usluge klinika za umjetnu oplodnju zakonom su zaštićene od donatora koji kasnije mogu tražiti skrbništvo nad djetetom.

Liječnica Petra Nordqvist sa Sveučilišta u Manchesteru je razgovarala je s 25 parova tijekom istraživanja koje je trajalo godinu dana, a financiralo ga je Vijeće za ekonomska i društvena istraživanja.

U britanskom zakonu o embriologiji i oplodnji iz 2008. godine pojam "potreba za ocem" zamijenjen je pojmom "potreba za suportivnim roditeljstvom", čime je naglašena važnost roditeljske uloge i za lezbijke.
Taj je zakon lezbijkama uvelike olakšao umjetnu oplodnju, no već spomenute cijene za mnoge od njih su nedostupne.

"Parovi koji si to ne mogu priuštiti često se služe raznim trikovima. Primjerice, donatorima koje nalaze na internetu često zataje prezimena i adrese", rekla je dr. Nordqvist.

Istraživanje je pokazalo da se, poput heteroseksualnih obitelji, lezbijke žele uklopiti u društvo i biti što je moguće više konvencionalne i maksimalno se trude zaštititi svoju djecu od stigmatizacije.

Podsjetimo, represivni Milinovićev zakon o umjetnoj oplodnji ne obuhvaća ni žene bez muškog partnera, a kamoli lezbijke. Hrvatske lezbijke slobodne su potražiti donatore u krugu prijatelja, ili poput britanskih na internetu, ali u tim slučajevima nemaju nikakvu zakonsku zaštitu, a njihove partnerice nemaju pravo na posvajanje ili skrbništvo.

Usluge inozemnih klinika za umjetnu oplodnju dostupne su i Hrvaticama, no cijene su jednako visoke, a dodatno ih povećavaju troškovi puta, konzultacija i liječničkih pregleda.

(Foto: scientificamerican.com)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.