parents"Prošlo je više od dvadesetak godina otkako su se roditelji homoseksualaca i lezbijki počeli sastajati po skupinama diljem zemlje." "Prvi put smo se sastali u namjeri da jedni drugima pružimo utjehu i podršku. Pripovijedali smo o svojim obiteljima i razmijenili iskustva i osjećaje. Iz toga se iznjedrila spoznaja da problem ne predstavljaju naša homoseksualna djeca, nego je problem u sasvim pogrešno upućenom društvu"
Napisala je ovo Adea Starr, bivša predsjednica organizacije P-FLAG (Roditelji, obitelji i prijatelji lezbijki i gayeva) u predgovoru knjige "Više od prihvaćanja" koja je prije 23 godine među prvima u svijetu predstavila osobne ispovijesti i doživljaje roditelja i obitelji homoseksualne djece u SAD-u. U nas je prevedena i objavljena prije 13 godina i još je uvijek među rijetkim naslovima koji na našem jeziku progovaraju o LGBT temama. Mnogi/e od nas uvalili/e su je svojim starcima prilikom svog outanja, a njima je često bila slamka spasa kada nisu imali drugih izvora informacija.

Prva okupljanja roditelja gej djece u Hrvatskoj
Iako je u SAD-u i drugdje u svijetu roditeljski aktivizam već ušao u udžbenike povijesti i enciklopedije u Hrvatskoj se (točnije Zagrebu) tek zadnjih nekoliko godina radi na tom planu. Zagreb Pride je dosad triput organizirao vrlo uspjelu manifestaciju "Mame u Mami" u tjednu prije Povorke Ponosa. Roditelji LGBTIQ djece (i mame i tate!) prvi puta su javno govorili o svojem suočavanju s činjenicom da imaju homo/bi/trans/seksualno dijete. Djeca su otkrivala svoja iskustva o outanju obitelji i svemu što je nakon toga uslijedilo. Bili su to susreti nabijeni emocijama, ponosom i srećom, a redovito su završavali s "moramo to što prije ponoviti".

Lezbijska grupa Kontra organizira zadnjih nekoliko godina Grupu podrške roditelja LGB osoba. Roditelji se sastaju nekoliko puta godišnje pod stručnim vodstvom psihologinje i razmjenjuju vlastita iskustva, strahove, nedoumice, zajednički si pružajući podršku. Većini roditelja to je jedini način da upoznaju druge roditelje u istoj životnoj situaciji i da se prestanu osjećati sami sa svojim problemom. Takvi susreti osnažuju roditelje u njihovom svakodnevnom susretanju s predrasudama i osudama našeg nažalost još uvijek konzervativnog i needuciranog društva.

Velika očekivanja
Često zaboravljamo da nakon što im se djeca outaju roditelji trebaju pomoć i savjet stručne osobe i drugog roditelja koji je proživio isto iskustvo. Prečesto očekujemo da nas prihvate preko noći, dajući im malo vremena, a još manje informacija. Prečesto se roditelji zanemaruju kao važna karika borbe za naša prava. Na svakog gaya ili lezbijku dolaze dva roditelja koji ih u največoj većini slučajeva bezuvjetno vole. Na tu roditeljsku ljubav (a ljubav pokreće svijet!) često ne računamo kada odmahnemo rukom i kažemo "a oni su stari, ništa ne kuže, što ću im ja objašnjavati i baviti se njima..."  ili "outao sam se i na tome je stalo...o tome se više ne priča za obiteljskim stolom..."

I mame i tate uče
Trebamo prihvatiti svoje roditelje kao učenike koji kao spužve traže informacije o svojoj djeci i homoseksualnosti. Samo se boje pitati. Ne znaju što reći. Odjednom su se našli na nepoznatom terenu. Trebamo imati snage voditi ih na njihovom putu do potpunog prihvaćanja. Često čujemo ili čitamo po forumima "outao/la sam se svojim roditeljima i to mi je dovoljno" ili "oni vjerojatno znaju ili naslućuju, ali im nema smisla reći...". Pitam se, ne bi li ipak većina nas htjela dovesti svoga dečka ili curu doma na obiteljski ručak, imati mogućnost da taj isti dečko ili cura prespavaju, imati isti tretman kao i tvoj heteroseksualni brat ili sestra?

Zbog svega toga  rad Kontre i Zagreb Pridea s roditeljima izuzetno je važan i za svaku pohvalu. Sustavno bavljenje roditeljima trebao bi biti jedan od ciljeva LGBTIQ udruga. Upravo ovih dana, u petak 17. prosinca u 18:00 u Centru za ljudska prava organizira se Grupa podrške za roditelje. Iskoristimo ovu priliku i dovedimo svoje roditelje na druženje koje će im sigurno pomoći na njihovom putu prema potpunom prihvaćanju!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.