mame02Nova istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju kako broj lezbijskih parova koji se odlučuju na umjetnu oplodnju ubrzano raste. Tako se 2009. godine njih gotovo 350 odlučilo za IVF, u odnosu na 176 u 2007. i 36. 2000. godine.

Ovaj porast pripisuje se Zakonu o oplodnji i embriologiji koji je donesen 2008. godine, kojim se na rodni list dopušta upisivanje dvije majke ili dva oca, piše Mail Online.

Isti je zakon liječnicima onemogućio da prije IVF tretmana uzimaju u obzir djetetovu potrebu za ocem ili muškarcem u obitelji. Umjesto toga parovi, bez obzira na spol, moraju dokazati da su sposobni podizati dijete.

Između 2007. i 2009. godine je tako umjetnom oplodnjom rođeno 358 beba, a u istom razdoblju broj lezbijki koje se odlučuju na umjetnu inseminaciju spermom donatora ostao je isti – oko 300 godišnje.

Ako je žena plodna, često može zanijeti upravo tom tehnikom koja je manje složena i daleko jeftinija od IVF-a.

S obzirom na liberalne zakonske regulative, može se očekivati daljnji baby boom među lezbijkama, a možda ne bi bilo loše podastrijeti te brojke i statistike aktualnom ministru zdravstva u Hrvata, kao i svima koji tvrdoglavo zagovaraju porast nataliteta u Hrvata.

(Foto: metro.co.uk)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.