ellen_portia02Zašto mlade lezbijke vole starije žene? Zato jer snažna, samouvjerena, uspješna žena koja točno zna što želi od života može biti privlačna svakoj mladoj lezbijki, naročito ako ova nije sigurna u svoju seksualnost ili joj se teško pomiriti s činjenicom da voli žene. Iako relativno sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je starija žena seksualno iskusnija od mlađe, to je samo jedno područje u kojemu mlađa lezbijka može učiti od nje. Nadalje, manje su šanse da će njezino seksualno iskustvo, ako je prvo, biti katastrofa, što je itekako moguće u žena koje su manje osjetljive na partneričinu nesigurnost.

Osim navedenog, zrelije lezbijke će vjerojatnije biti samouvjerenije i neovisnije jer su (vjerojatno) naučile neke važne životne lekcije, a to će ih definitivno učiniti privlačnijima. Razlog tome može biti i to što lezbijke često moraju uložiti daleko više truda od heteroseksualki da bi uspjele, a to ih čini snažnijim ličnostima.

Temelj zdrave veze: ravnoteža
Međutim, uspješna veza ne svodi se samo na međusobno učenje, niti bi trebala poprimiti dinamiku učiteljica/učenica. U odnosu u kojemu je jedna partnerica starija, ona na neki način može "preuzeti kontrolu", stoga je važno postići i održati zdravu ravnotežu kako se mlađa strana ne bi osjećala kao da je netko stalno "vodi". Bitno je da se osjeća ravnopravnom, jer u suprotnome veza može postati disharmonična, što je na duge staze pogubno za bilo koji odnos.

Generacijske razlike
A što pak starije žene privlači mlađima? Na prvi, površan pogled, to je neobično jer mlade djevojke sa sobom u vezu mogu ponijeti "prtljagu" prepunu potencijalnih problema - često nisu neovisne, neke od njih još žive s roditeljima i/ili studiraju, nesigurne su, nemaju dovoljno životnog iskustva, možda su još "u ormaru" i tek moraju proživjeti mnoge stvari koje su njihove starije partnerice odavno prošle, stoga se može steći dojam da ih potonje moraju "čekati", i to može biti izvorište stalnih nesporazuma.

Temeljno različiti svjetonazori, posebice oni koji su nužno posljedica životnog iskustva nerijetko rađaju nerazumijevanje i sukobe, kao i nedostatak zajedničkih tema ili posve drugačije poimanje problema.

Primjerice, studentica koja još živi od roditeljskog džeparca često neće moći razumjeti vašu iscrpljenost poslom i nervozu zbog svakodnevnih obaveza koje ona (još) nema. S druge strane vi možda nećete imati strpljenja slušati njezine probleme s mamom i tatom ili o tome kako je opet zviznula na ispitu jer sve ste to odavno prošle i jednostavno se više ne možete s tim saživjeti.

Mladenačka energija kao poticaj
No nije sve tako crno. Uz mlađe partnerice starije se žene i same mogu osjećati mlađima i poželjnijima, postaju fleksibilnije, a mladenački entuzijazam i (seksualna!) energija mogu im biti poticajan i osvježavajuć element u svakodnevnom životu.

Gore spomenuto neiskustvo mlađih žena može se pretvoriti i u veliki plus jer su one relativno neopterećene prošlošću, pa je time i "bagaža" koju s vremenom sve obilato prikupimo, manja. Također, eventualno neiskustvo mlađe lezbijke može biti gotovo neograničen prostor za učenje, nove seksualne igre i eksperimente.

Sve u svemu, ako postoji prilika za susret ili "sudar" generacija, šteta ju je ne iskoristiti, ali treba imati u vidu da veze u kojima postoji znatna razlika u godinama nerijetko nisu dugovječne te je za njih potrebno imati mnogo tolerancije i strpljenja.

(Foto: bandofthebes.typepad.com)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.