rainbowKako prenose španjolske dnevne novine El País, Odbor mladih Valencije predložio je da se riječ 'gay' zamijeni akronimom koji obuhvaća i lezbijke, transeksualce i biseksuace kako bi se promicao 'neheteroseksualni jezik'. Odbor mladih Valencije (CJV) osmislio je 'Priručnik kroz neheteroseksualne riječi' u kojemu predlaže da se termini poput 'homoseksualac' i 'gay', koje se povezuju s muškom homoseksualnošću, zamijene akronimom LGTB koji uključuje lezbijke, homoseksualce, transeksualce i biseksualce. Prema ovom priručniku 'muška homoseksualnost i termin gay odvlače svu pozornost i stavljaju sebe na prvo mjesto' te smatraju potrebnim da se podigne svijest o lezbijkama, biseksualcima i transeksualcima. Zbog toga preporučuju da se pri obraćanju na taj kolektiv imenuju svi. Dakle, akronim LGTB bi se koristio i u slijedećim sintagmama: 'Dan ponosa LGTB', 'LGTB zajednica, 'LGTB fobija',…

Ujedno, Odbor mladih traži da se uloži trud kako se ne bi koristile uvrijedljive riječi normalno korištene u društvu koje, po njihovom mišljenju, pridonose zadržavanju predrasuda i produljuju fobiju spram seksualne različitosti.

Druga preporuka Odbora je i da se uzme u obzir različitost obiteljskih modela u društvu te da se izbjegavaju 'biološke sheme koje pretpostavljaju postojanje jednog oca i jedne majke'. Također predlažu da se pri obraćanju na općenitu skupinu ljudi ne pretpostavlja spol niti seksualna orijentacija pojedinaca kao i korištenje neutralnih zamjenica kada se referira o osobi za koju se sa sigurnošću ne zna identificira li se kao muškarac ili žena.

Organizacija žali što se u društvu o lezbijkama, homoseksualcima, transeksualcima i biseksualcima govori 'na oštar način i uvijek u trećem licu, što jača ideju da je društvo sačinjeno isključivo od heteroseksualaca čiji se spol podudara s tijelom u kojemu su rođeni'. Zato predlažu korištenje prvog lica množine kada se govori o svim stvarnostima koje su integrirane u društvu.

Cilj ovog priručnika, kažu iz CJV-a, je da bude koristan alat u borbi protiv heteroseksualnog riječnika te kako bi premoć heteroseksualnosti i sustavno preferiranje određenog spola nestalo iz društva.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.