mameNajnovije istraživanje u kojemu je sudjelovala 2691 osoba pokazuje da su Amerikanci skloniji istospolnim zajednicama s djecom nego samohranim heteroseksualnim majkama.

Trećina Amerikanaca izrazila je toleranciju prema različitim oblicima zajednica i obitelji, pokazuju rezultati istraživanja centra Pew Research. Skupina ispitanika o kojoj je riječ u istraživanju je nazvana "prihvatiteljima". Druga skupina ispitanika, tzv. "skeptici", vjeruje u tradicionalnu obitelj, ali nemaju jasan stav o suvremenim oblicima zajednica, dok treća skupina, "odbacivači", smatra da netradicionalne obitelji mogu imati negativan učinak na društvo.

Većina prihvatitelja i skeptika kaže da su istospolne obitelji društveno prihvatljive. Kad je riječ o samohranim majkama, mišljenja su podvojena. Čak 98 posto prihvatitelja smatra da žene mogu samostalno odgajati dijete, ali 99 posto skeptika i 98 posto odbacivača ima potpuno suprotno mišljenje te smatraju da samohrane majke imaju negativan učinak na društvo.

U istraživanju se nisu ispitivali stavovi o samohranim očevima.

Katherine Stamps Mitchell, profesorica na Sveučilištu u Louisiani u Baton Rougeu, izjavila je za MSNBC da su stavovi prema lezbijskim i gej roditeljima pozitivniji jer oni promiču dvoroditeljsku obitelj koja je suprotnost jednoroditeljskim obiteljima. Dodala je i da mediji igraju veliku ulogu u društvenom prihvaćanju istospolnih obitelji u društvu.

"Na TV-ekranima možete vidjeti sve više gej obitelji , kao što je to slučaj u seriji 'Modern Family' i filmu 'The Kids Are All Right'", zaključila je Stamps Mitchell.

(Foto: advocate.com)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.