bruce_steinerGej muškarci i lezbijke stariji od 50 godina skloniji su mentalnim i psihičkim bolestima u usporedbi s njihovim heteroseksualnim vršnjacima. Studija provedena u Centru za zdravstvena istraživanja na Sveučilištu u Los Angelesu pokazala je da su gej muškarci i lezbijke u dobi od 50 do 70 godina skupina s većim rizikom za oboljenja visokog tlaka, dijabetesa i psihičkih poremećaja, piše Pink Paper.

Rezultati ove studije koji se temelje na osmogodišnjem istraživanju California Health Interview Survey, pokazuju da stariji gej muškarci i lezbijke imaju 45 posto više šansi da u starijoj dobi postanu usamljeni i tužni.

Istraživanje je pokazalo i da velik broj njih živi bez partnera, što je faktor koji utječe na potencijalnu usamljenost u kasnijoj životnoj dobi.

Polovica gej i biseksualnih muškaraca ispitanika živi bez partnera, dok je u istoj situaciji 1/7 njihovih heteroseksualnih vršnjaka. S druge strane, 1/4 lezbijki živi bez partnerice, u usporedbi s 1/5 heteroseksualnih žena iste dobi.

Autor studije, Steven P. Wallace, direktor Centra za istraživanja zdravstvene politike na U.C.L.A., kaže da ovo istraživanje naglašava važnost zdravstvene skrbi za starije osobe iz LGBT zajednice.

"Gej kulturu i gej pokret predvodi mlađa populacija i iz tog razloga starije osobe ostaju zanemarene", izjavio je Wallace za New York Times.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.