vegetarianJeste li se ikad zapitale zašto među lezbijkama ima toliko vegetarijanki ili veganki? Ako uđete u samo jedan vegetarijanski restoran ili onaj koji poslužuje i vegetarijanska jela, velika je vjerojatnost da će za ‘vegi’ stolom sjediti i neka lezbijka.

Često se na lezbijskim druženjima nabavljaju mesne namirnice za jedan dio društva, dok za drugi idu vegetarijanske. Vaše društvo nije iznimka – etiketa lezbijki kao vegetarijanki je fenomen na svjetskoj razini.

Autorica lezbijske biblije “The Well of Loneliness” je žestoka borkinja za prava životinja, K.D. Lang je vegetarijanka, Ellen DeGeneres veganka. Postoji li neka koleracija ili je ovo puka slučajnost?

Korelacija ili slučajnost?
Razlog koleraciji lezbijka-vegetarijanka možda, za početak, leži u činjenici što je queer populacija sklona lijevom političkom krilu koje se, između ostaloga, zalaže i za prava životinja.
No, vjerojatno je pravi razlog to što govorimo o manjinskoj skupini. Pripadanje društvenoj grupi koja nije većinska omogućava pojedincima da se povežu na razini interesa, političkih i ideoloških uvjerenja.



Može li biti da su biljojedi u našoj populaciji postali vegani ili vegetarijanci nakon što su se prvi put povezali s onima koji su uvidjeli koristi od biljne prehrane? Ima nešto u tom ‘autsajderskom’ čimbeniku koji nas čini posebnijima od drugih.
Naučeni smo definirati se u isključujućim terminima: mi smo vegetarijanci/vegani zato što (isključivo) ne jedemo životinjske proizvode ili, mi smo lezbijke/biseksualke jer (isključivo) ne spavamo s muškarcima.

Hrana kao životni stil
Ovdje imamo sljedeću hipotezu - je li netko gej zato što je vegetarijanac ili je netko vegetarijanac zato što je gej?

Biti vegetarijankom ili vegankom u LGBT zajednici je isto što i biti fanom Tegan i Sare ili karirane odjeće. Ovo može zvučati kao klišej, ali i ne mora.



Naravno da iz navedenoga ne možemo niti smijemo zaključiti da su sve lezbijke vegetarijanke/veganke, kao što ni sve vegetarijanke/veganke nisu lezbijke. Istinskih mesojeda može se naći i među lezbijkama i biseksualkama.

O našoj seksualnoj orijentaciji još se uvijek raspravlja je li ona izbor ili nešto urođeno. No, za prehranu smo sigurni da je izbor. Možda nikad nećemo saznati je li povezanost lezbijki i vegetarijanstva/veganstva slučajnost ili nešto dublje.

Dok taj dan ne dođe, uživajte u hrani i nemajte predrasuda prema manjinskim vegetarijankama/vegankama.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.